Klavirski LP Duo će održati koncert na Kolarcu

Klavirski LP Duo će održati koncert na Kolarcu
čet, 30. maj 2024
Beograd,

Jedan od najautentičnijih muzičkih sastava - LP Duo koji čine Sonja Lončar i Andy Pavlov nastupiće na Kolarcu 30. maja. Publiku očekuje prvo izvođenje na dva akustična i dva „Duality” hibridna klavira. Na ovom posebnom koncertu, koji je deo njihove jubilarne dvadesete sezone, LP Duu pridružuje se legendarni klavirski duo koji čine Jerun i Sandra van Vejn (Jeroen & Sandra van Veen), pioniri izvođenja muzike holandskog kompozitora Simeona ten Holta (1923–2012). Njegovo delo Kanto Ostinato (Canto Ostinato, 1979), koji će biti izveden na koncertu, smatra se jednim od najpoznatijih u savremenoj istoriji klasične holandske muzike.

Ulaznice za koncert dostupne su na prodajnim mestima Ticket Visiona i onlajn preko sajta tickets.rs, po cenama od 1000, 1500 i 2000 dinara.  

Pijanisti, kompozitori i inovatori, Sonja Lončar i Andrija Pavlović (a.k.a. Andy Pavlov), poznati u svetu muzike kao LP Duo, od 2004. godine eksperimentišu sa beskrajnim mogućnostima sviranja na dva klavira i razvijaju nov pristup klavirskoj muzici. Brišući granice između žanrova, postali su jedan od najautentičnijih muzičkih sastava, izvodeći gotovo kompletan repertoar za dva klavira, kao i svoju autorsku muziku. Nastupali su na najvećim festivalima i u koncertnim dvoranama kao što su Karnegi hol u Njujorku, Džon F. Kenedi centar za scensku umetnost u Vašingtonu, festival Ars Electronica u Lincu, festival Sonar u Barseloni, Meguro Persimmon Hall u Tokiju, Music in Pyeong Chang u Južnoj Koreji, Konserthebau u Amsterdamu, kao i na turnejama širom Evrope, SAD i Azije. Do sada su objavili više albuma za različite izdavačke kuće (Universal Music, Donemus, Helikon records, Centar za novu umetnost, Sweet Sensation), među kojima se posebno ističu Duality (2019) i Dead Sea (2022). Neki od snimaka sa ovih albuma našli su se i u izboru renomirane izdavačke kuće Deutsche Grammophon. Komponuju primenjenu muziku za pozorište, film i televiziju. Jedan od njihovih mnogobrojnih alter ega je i projekat LP Elektro, dok je Andrija Pavlović aktivan i pod imenom Andy Pavlov.

„Kompozicija Canto Ostinato ušla je u naše živote potpuno spontano pre dvadeset godina, kada smo počinjali da sviramo zajedno. Umnogome nam je promenilo život. Zahvaljujući ten  Holtovoj muzici, proputovali smo svet, stekli nove prijatelje, osvajali Holandiju i različite standardne i nestandardne scene – od tramvaja, broda, ulice, do najvećih koncertnih dvorana poput Konserthebau u Amsterdamu. Upravo u ovoj predivnoj dvorani, zajedno sa našim dragim prijateljima i divnim umetnicima, Jerunom i Sandrom van Vejn, održali smo tri rasprodata koncerta u poslednjih godinu dana izvodeći Canto Ostinato na četiri klavira. Veliko nam je zadovoljstvo da deo ove magije ponovimo i u Beogradu.” LP Duo

Koncert LP Dua sa Klavirskim duom van Vejn odvija se u okviru Devete međunarodne konferencije o muzici i minimalizmu „Minimalistička prožimanja“, koja se prvi put od osnivanja održava u Jugoistočnoj Evropi. Organizatori konferencije su Srpska akademija nauka i umetnosti, Muzikološki institut SANU, Društvo za minimalističku muziku, Centar beogradskih festivala – CEBEF i Muzička škola „Mokranjac“ iz Beograda. Konferenciju i koncertni program podržali su Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, SOKOJ, Univerzitet Emori iz Atlante (Džordžija, SAD) i Evropska komisija putem programa Erazmus Plus (Erasmus+).


Kolarac
Studentski trg 5, Beograd
<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..