NEDOGLED / IVANA STOJAKOVIĆ

NEDOGLED / IVANA STOJAKOVIĆ
sre, 7. septembar 2022 - pon, 19. septembar 2022
Beograd,

Otvaranje samostalne izložbe Ivane Stojaković pod nazivom "NEDOGLED", je u sredu 7. septembra od 19 časova u Galeriji ULUS, Knez Mihailova 37. Izložbu možete pogledati u periodu od 7. do 19. septemba 2022. Umetnički projekat Nedogled,  rezultat je višegodišnjih istraživanja koja se odnose na proces umetničkog stvaranja, gde je umetničko delo ishodište, a ne cilj istog. Tehnički se oslanja na eksperimentalni pristup klasičnom grafičkom mediju i postupku visoke štampe, a tematski na refleksiju. Tema i tehnika koje se zasnivaju na principu umnožavanja lika odnosno matrice interesantno su se podržale stvarajući jedan autorefleksivni mehanizam koji ispituje i ističe granice i mogućnosti medija: štampe i papira.

Započet 2001. godine i ravzvijan u više faza, projekat je podvrgnut ideji o sažimnju svih prethodnih i budućih faza u jedan rad sa ciljem praćenja sukcesivnih promena i transformacija koje se dešavaju u kreativnom procesu, materijalu i prostornom organizovanju rada. Ključ sažimanja je u poništavanju materijalne i nezavisne egzistencije pojedinačnih faza. Papir, čiju materijalnost ispitujem u kreativnom procesu, postaje glavni medijator u tehnološkom rešavanju ovog problema. U polju grafike papir je nosač dela, koji ima funkciju da poput ogledala  pokaže odraz (otisak matrice), ali ga, za razliku od njega, i zadržava. Ovo zadržavanje je formalno uobličavanje dela taloženjem otisaka, pritisaka, tragova. Papiru pokušavam da, donekle, dam svojstvo ogledala  koje  ne zadržava odraz, time što proces ne zaustavljam u trenutku estetskog ispunjenja, već nastavljam taloženje na istom komadu papira. Proces postaje neprekidan tok, u neprestanom menjanju, a forma dela skup svih mikro i makro promena u materijalu,  prostoru i vremenu bez intencije ka konačnom uobličenju. Drugim rečima delo nema konačni vizuelni cilj, niti kraj, ono je proces čija se pojavnost ogleda u trenucima pokazivanja tekuće faze.

Zamišljen kao višedecenijski, projekat je idejno podeljen u faze koje odvajaju, ali i povezuju boja i metod. Ideja o četiri faze, gde svaku karakteriše određena boja (crna, bela, crvena, zlatna), podstaknuta je stupnjevima alhemijskog „recepta“ o preobražavanju neplemenitog metala u plemenit ili olova u zlato.

Bezbrojni prolazi kroz presu blago i sporo troše krhku materiju papira, dok ga, istovremeno, tanki slojevi boje učvršćuju menjajući tako njegovu materijalnost. Time će bezličan industrijski papir kao neplemenit materijal, drobljenjem presom i taloženjem bezbroj izuzetno tankih i transparentnih slojeva grafičke boje, stvoriti jednu finu, baršunastu, blago trošnu materiju. Umetničkom dokumentacijom se prate i beleže sve intervencije na radu i njegovo smeštanje i prostor koji mu, s obzirom da se rad izlaže kao prostorna instalacija, daje uvek novu formu. Ona, u obliku video rada i umetničkih objekata (registri sa fotografijama), svedoči o sukcesivnim stanjima formalnog probražavanja rada i posmatraču predočava celokupni razvoj, tok i proces.
 
Ivana Stojaković
autor izložbe
 
Ovaj umetnički rad je pre svega jedna akumulacija ogromne, utrošene energije, koja je u vremenu trošena i slagana, i slagana, i slagana. Otisci se umnožavaju do granica izdržljivosti papira. Energija je fizička energija koja se koristi za otiskivanje, beskonačno ponavljanje ali i mentalna – koncentracija svaki put pri nanošenju boje, podešavanju pritiska, ostavljanju traga itd. Svest o trajanju koja je vezana za život i namera, što je posebno zanimljivo, da se ovaj višedecenijski proces nastavi kao jedan životni ciklus ostavlja ovo delo sa tri tačke, kao nešto što će da traje.
 
Radomir Knežević
redovni profesor FLU u Beogradu i mentor doktorskog umetničkog projekta
____________________________________________________________________________
 
Štampani papiri su organizovani u prostornu instalaciju tako da se kroz nju možemo kretati, ući u njen prostor i emocionalno i senzualno – povezati sa slojevitom teksturom. I sama fizička lakoća može delovati na nas kako bismo postali svesni metafizičkog carstva ili trećeg prostora: našeg tela, instalacije i nečeg sasvim drugog: gravitacionog privlačenja transcendentalnog? …. Međutim, priča se ovde ne završava: Ivana će nastaviti da štampa na istim listovima papira ove instalacije, možda, dok se papir ne raspadne u ništavilo.
 
Roy Voragen – kustos
Odlomak iz predgovora za katalog izložbe Weight of Weightlessness – Rhymes & Rhythms of Paper, Galerija Dia.Lo.Gue, Džakarta, Indonezija, 2014.
 
Radno vreme Galerije ULUS je od ponedeljka do petka, od 12-19, kao i subotom od 10-14 časova.
 
U sklopu izložbe biće organizovani sledeći događaji:
 
UMETNIČKA DISKUSIJA // 07. 09. 2022, 18h
Učesnici:
moderator – Goca Belić (vajar, psiholog),
Zoran Dimovski (prof. na FLU),
Adam Pantić (prof. na FLU – grafičar),
Manja Stevanović (regresoterapeut)
 
UMETNIČKA RADIONICA // 08. 09. 2022, 12h
za decu osnovne škole Mihailo Petrović Alas
Tema: “Jesen”
Tehnika: ravna grafička štampa  sa upotrebom eva pene
 
VOĐENJE KROZ IZLOŽBU // 09. 09. 2022, 12h
(otvorenog tipa)
a po pozivu za škole :
Filološka gimanzija,  Treća beogradska gimnazija,  Trgovačka škola, Akademija TUSS
 
Ivana Stojaković je rođena  1976.god. u Beogradu. Diplomske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu završava 2003. god na odseku Slikarstvo. Na istom fakultetu magistarskim i doktorskim umetničkim studijama kompletira svoje formalno obrazovanje završno sa 2020. god. Paralelno sa tim, obrazovno, umetničko i radno iskustvo sticala je i u Indoneziji, gde je boravila dvanaest godina, velikim delom kao stipendista indonežanske vlade.

Do sada je realizovala osamnaest samostalnih izložbi i performansa u Srbiji i  Indoneziji i učestvovala na preko osamdeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.  Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj rad: Nagrada  za crtež 12. Bijenala crteža studenata SCG, Beograd (2003.god.), Nagrada za crtež 8. Novembarskog salona u Kraljevu (2008.god.), Nagrada ka konceptualni rad Kocka 8. Internacionalne izložbe Žene slikari, Majdanpek (2009 god.), i Pohvalu žirija za vido rad Prvi Krug, 8. Multimedialnog festivala Patosofiranje, Smederevo (2012.god).

Stekla je i značajno pedagoško iskustvo radeći kao nastavnik likovne kulture u nekoliko osnovnih škola u Srbiji, a  na Univerzitetu Vidijatama (Widiyatama) u Bandungu (Indonezija) 2012/13. god. bila je angažovana kao asistent za crtanje i docent za videografiju. Učesnik je i organizator više umetničkih kolonija, rezidencija, kreativnih radionica, umetničkih prezentacija, performansa kao i drugih raznovrsnih aktivnosti iz oblasti umetnosti.

Član je ULUS-a od 2004. god.


Galerija ULUS
Knez Mihajlova 37 , Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..