Umetnost sažimanja-evropska kratka priča - Heliks

Umetnost sažimanja-evropska kratka priča - Heliks
sre, 31. avgust 2022

U sredu, 31. avgusta (19h) u prostorijama Štrik knjižare (Vlajkovićeva 7), Izdavačka kuća Heliks predstaviće dva naslova iz projekta Književni razgovori sa budućnošću. Razgovaraćemo o zbirci priča bugarske autorke Zdravke Evtimove Perničke priče i zbirci priča portugalskog autora Maria de Karvalja Priče lutalice. O knjigama će govoriti: Vesna Stamenković - prevoditeljka portugalske zbirke priča,
Jasmina Jovanović - prevoditeljka bugarske zbirke priča, Gojko Božović - pesnik, književni kritičar, esejista i izdavač, Katarina Ješić - urednica u Heliksu.

PESNIČKE PRIČE - (prevod Jasmine Jovanović)  su kratke, koncizne, efektne, intrigantne, dirljive, velike, dopadljive, metaforične, simbolične, magijske, fantastične. A likovi – likovi su predstavnici i nosioci svojih teških sudbina, heroji oličeni u običnim ljudima, komšijama, prolaznicima, oni koje svi mi srećemo svakog dana, bilo gde. Iako prilično obojena bugarskim mentalitetom i tradicijom, ova zbirka je sveopšta i toliko ljudska da se svaki čitalac, sa bilo kojeg podneblja, može u njoj prepoznati. Siromašni i buržuji, žene žrtve nasilja i alkoholičari u dugovima, mladi ljubavnici i razvedeni parovi, bolesna deca, gastarbajteri preljubnici, nimfomanke i egoisti... paleta likova koji se javljaju u ovim pričama je prebogata i prešarena. Ali mestimično i fantastična – siromasi koji se okamenjuju ali zadržavaju emocionalnost i bogati kojima je dozvoljeno da borave kratko u ljudskom obličju.

Naizgled naivne i lepršave, Perničke priče su nežne i poetske, a ujedno snažne i moćne, uzvišene i upečatljive. I gotovo uvek dvosmislene. One u kojima završetak ostavlja gorak ukus u ustima, zapravo nose u sebi tračak svetlosti i nade. One u kojima deluje sve krasno i bajkovito, zapravo sadrže klicu tragedije. Evtimova je stvorila majstorski ujednačeno i promišljeno delo.

Specifičan i autentičan glas i stil Zdravke Evtimove ne trpi kitnjaste rečenice ili gomilanje epiteta. Svedeno, jasno i precizno, duhovito ali potresno, i iznad svega sa puno ljubavi i razumevanja, ona piše o čoveku uopšte, o istini i nadanjima, o odlučnosti i nepokolebljivosti da se u svakoj situaciji, do kraja ostane Čovek, dostojanstven i u svojoj biti dobar i pošten.

2014. godine Perničke priče ovenčane su međunarodnom književnom nagradom Balkanika za najbolju knjigu objavljenu na nekom od balkanskih jezika.

Zdravka Evtimova (1959), bugarska književnica, rođena je u Perniku, gde živi i radi kao pisac i prevodilac sa engleskog, francuskog i nemačkog jezika. Poznata je po stvaralaštvu u formi kratkih priča, no njen rad obuhvata i četiri romana. Priče su joj objavljivane u najprestižnijim svetskim književnim časopisima, od Amerike preko Evrope do Azije. Njena dela su prevedena na više od dvadeset jezika i za njih je nagrađena brojnim nagradama, kako u Bugarskoj, tako i u mnogim zemljama na različitim kontinentima.
 
U decembru 2014. godine, zbirka kratkih priča Perničke priče ovenčana je međunarodnom književnom nagradom Balkanika za najbolju knjigu objavljenu na nekom od balkanskih jezika u 2013. godini.

PRIČE LUTALICE - Priče lutalice je zbirka od sedamnaest priča poznatog portugalskog autora Marija de Karvalja u prevodu Vesne Stamenković. Iako pisane šarolikim stilovima i o životu pripovedaju kroz različite perspektive, njihove poveznice se lako prepoznaju. Priče su prožete realizmom svakodnevnog života ukrštenim sa svetom fantastike prepunim apsurda, ironije i satire. Karvaljove priče su poput živog entiteta koji nikada ne staje. Hoda putevima, luta duž najtamnijih ćoškova, ali se pojavljuje i na dnevnoj svetlosti, veselo marširajući i ironično upadajući u zaplete ljudskih života. Tokom ovog putovanja okrenuće vam život naopako, navodeći vas da se i sami preispitujete, izazivajući vas da se prepustite novim avanturama i kompleksnosti koje nude život i književnost.
 
Mario de Karvaljo će vas na ovo putovanje povesti umešnošću velikog poznavaoca ljudske prirode i još veštijeg pripovedača.
 
Mario de Karvaljo (1944) portugalski je autor rođen u Lisabonu gde je završio Pravni fakultet. Borac protiv Salazarovog režima, Karvaljo je za vreme vojne službe bio u zatvoru gde je bio izložen raznim mučenjima. Uspeo je da pobegne, pešice izađe iz zemlje i ode u Švedsku. Nakon demokratske revolucije 1974. godine vratio se u Portugaliju i bavio pravom.
 
Prva zbirka kratkih priča objavljena 1981. označila je po¬četak uspešne spisateljske karijere. Karvaljo je objavio brojne romane, zbirke priča i drame, koji su doživeli prevode na više svetskih jezika. Njegova uspešna i plodonosna karijera ovenčana je 1996. godine uglednom književnom nagradom Pegasus.


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..