Predstavljanje knjige „Kako postajemo ono što smo postali“

Predstavljanje knjige „Kako postajemo ono što smo postali“
pet, 12. avgust 2022, 19:00 h

Predstavljanje knjige „Kako postajemo ono što smo postali“ (Akademska knjiga, 2022) Vladimira Petrovića biće održano u petak, 12. avgusta u 19 časova u beogradskoj knjižari Štrik (Vlajkovićeva 7) u okviru programa Leto u Štriku. U razgovoru će učestvovati urednica književno-tribinskog programa u Narodnoj biblioteci Srbije Milena Đorđijević i autor knjige Vladimir Petrović. Kako je najveći deo knjige posvećen istoriji ovih prostora – posebno Beograda – u poslednja dva veka, govoriće se o velikim istorijskim događajima koji su nepovratno uticali na sudbine junaka iz ove zbirke priča, ali i o mogućnostima književnog pripovedanja o prošlosti.

Biće pomenute i sudbine Dimitrija Tucovića, Save Šumanovića, zatočenika iz logora Staro sajmište, kao i brojnih drugih ličnosti koje su predstavljene u knjizi.

Ulaz je slobodan, a knjiga će tokom predstavljanja moći da se kupi po sniženoj ceni.

Šta je to što povezuje sudbine ordonansa Dimitrija Tucovića, Save Šumanovića, zatočenika nacističkih logora i golootočkih stradalnika, čoveka koji je umislio da je tajni savetnik Čerčila i Staljina, žandara koji je zahvaljujući smrtnim presudama postao bogataš, jedne dorćolske prostitutke, ali i muškarca koji po Trstu traga za mestima u kojima je nekada živeo Džojs? Svi oni, sa mnoštvom drugih junaka u zbirci priča „Kako postajemo ono što smo postali“, bivaju suočeni sa pravim prirodama svojih sudbina, i to u susretu sa najdubljim prelomima koji određuju ljudski život.

Ispisujući istoriju dva veka na ovim prostorima kroz trideset i dve pripovesti, koje su date u različitim tehnikama i proznim oblicima, autor ove knjige sliku uzavrele istorije – prepune ideoloških preloma, ratova, ali i duboko intimnih padova – sastavlja sa ništa manje kompleksnom sadašnjošću, tvoreći priču o tome kako postajemo ono što smo postali.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..