Prvi WLW umetnički festival u Beogradu u okviru EvroPrajda

Prvi WLW umetnički festival u Beogradu u okviru EvroPrajda
ned, 14. avgust 2022 - uto, 16. avgust 2022

Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava u saradnji sa udruženjem Dugina Iskra organizuju prvi po redu WLW umetnički festival (Women Loving Women) u Beogradu, koji će se održati od 14. do 16. septembra u okviru manifestacije Europrajd 2022. Festival će biti otvoren izložbom „Naša 4 zida“ autorki Minje Pavlović i Jelena Vasiljević. Ova izložba prikazuje svakodnevnicu istopolnih parova u Srbiji i pojedine fragmente života osoba čiji odnosi nisu vidljivi za pravni okvir u Republici Srbiji, niti tolerisani u heteropatrijarhalnom društvu u kome živimo.

Tokom festivala imaćete priliku da vidite različite umetničke radove žena koje vole žene, kao i da čujete različita iskustva umetnica iz Srbije i regiona koje se bave različitim umetničkim formama - slikarstvom, stripom, dokumentarnim filmom, fotografijom i muzikom, a pored umetničkog dela programa, tokom festivala ćemo se baviti istorijom i budućnošću lezbejskog pokreta, kako u Srbiji tako i u našem regionu, ali i celoj Evropi.

“Nedostaju nam prostori gde lezbejski i životi kvir žena, kao i njihova umetnost može da se vidi u svojoj autentičnosti. Ovaj festival pokrenut je u želji da tih prostora bude više u našem regionu, ali i u želji da podstaknemo stvaralaštvo lezbejki, biseksualnih i kvir žena. Umetnost ima moć da aktivistički menja percepcije, transformiše svakodnevicu, povezuje sličnosti ali i približava ono što je udaljeno i manje poznato. Ovaj festival skroman je pokušaj da iniciramo susrete i vidimo gde će nas to odvesti”, rekla je Aleksandra Gavrilović iz organizacije Labris.

WLW umetnički festival se održava u prostoru “Miljenko Dereta”, i podržan je od strane Civil Rights Defenders (CRD), The Eurocentralasian Lesbian* Community – EL*C, i The Astraea Lesbian Foundation for Justice.

<<  Januar 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..