NAJAVLJEN ČETVRTI RAVNO SELO MEĐUNARODNI FESTIVAL

NAJAVLJEN ČETVRTI RAVNO SELO MEĐUNARODNI FESTIVAL
čet, 1. jul 2021 - ned, 4. jul 2021

Ravno Selo Međunarodni festival debitantskog filma održaće se ove godine od 1-4. jula. Festival je orijentisan ka mladima i predstavlja debitantski festival za reditelje prvog ili drugog filma. Tradicionalno Ravno Selo Film Festival će imati glavni program, kao i studentski program, dok ove godine prvi put donosi i treću selekciju pod nazivom “Kratkih 100 minuta” u okviru koje će biti prikazani dokumentarni filmovi koji su privukli veliku pažnju kritike i javnosti u prethodnom periodu. Gost selektor glavnog programa ovogodišnjeg izdanja je Dragan Jeličić, dok je za dokumetnarni program zadužen Igor Toholj. Gosti u okviru studentskog filma su akademci Akademije iz Skoplja.

Lazar Ristovski, osnivač festivala najavio je početak radova na izgradnji novog Doma kulture: “Posle 5 godina borbe u 5 setova borba se isplatila. Starj dom se danas ruši, a novi počinje da se zida. Lepo je kada se grade putevi i fabrike, ali kada se podize jedan objekat kulture, to je za zemlju isto tako važno. Ravno Selo će biti rasadnik talenata. Ja ću se pobrinuti da naš Dom bude stalno pun i publikom i najkvalitetnijim programima. Hvala predsedniku Pokrajinske vlade gospodinu Miroviću na razumevanju i pomoći. Uistinu sam srećan.”

Petar Ristovki, direktor festivala podsetio je kako se rodila ideja o osnivanju festivala: “Kada je Dom kulture u Ravnom selu izgoreo pre pet godina rodila se ideja o organizovanju festivala nakon veoma posećene besplatne projekcije filma ‘Dnevnik mašinovođe’, na koju je stiglo više od 1500 meštana ovog i okolnih sela. Ovaj Festival osnovan sa idejom da se skrene pažnja Opštini Vrbas i pokrajini da se Dom kulture obnovi, stavio je Ravno Selo na mapu omiljnih letnjih dešavanja, ne samo okolnih sela već i mnogo šire. Drago mi je što su se svi naši napori isplatili i što je Ravno Selo kroz ovih pet godina postalo selo filma, selo kulture i što imamo priliku da zajedno sa Ravnoselcima gradimo dalje ovaj festival specifičnog, rekao bih pomalo i Felinijevskog, karaktera. Vidimo se i ove godine u Ravnom Selu!”

Čertvrti po redu Ravno Selo Film Festival svečano će biti otvoren 1. jula, koncertom filmske muzike na kom će glumce i pevače pratiti Novosadski Filharmoničari kao i na trećem izdanju festivala. Festival otvara ruski film “Superdeep” Arsenija Suhina sa Milenom Radulović u glavnoj ulozi, dok će zatvaranje festivala pratiti dodela nagrada u svim kategorijama uz projekciju filma “Jedini izlaz” Darka Nikolića sa Andjelkom Prpić. U glavnom programu biće prikazani i domaći film “Lihvar”  Nemanje Ćeranića, češki film „Smotaj i pali“ sa Peđom Bjelcem u glavnoj ulozi, reditelja Adama Hobzika, mađarski film “Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme” rediteljke Lili Horvat i turski film “Potencijalni kandidat” reditelja Erkana Kasala.

Festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće Zillion film.

U prilogu šaljemo poster ovogodišnjeg izdanja, kao i stilove iz filmova SuperDeep i Jedini izlaz, dok promotivni video možete da skinete sa ovog linka: https://we.tl/t-Zbi1ZQTpXx

YT link >>

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..