Jovana Đorđević „Aletheia“

Jovana Đorđević „Aletheia“
pon, 5. april 2021 - sub, 17. april 2021

Projekat „Kreativno, nestrpljivo, izazovno...“, u svom 22. izdanju, predstavlja izložbu Jovane Đorđević „Aletheia“, grafike i crteži na ručno pravljenom papiru od 5. aprila do 17. aprila 2021. Ciklus radova na papiru u poetskom i medijskom kontesktu predstavlja deo doktorskog umetničkog istraživanja/projekta u kome autorka na vizuelanom planu vešto niveliše fotografski predložak viđenog prizora sa plastičkim likovnim svojstvima grafičkog otiska. U asocijativnim formama i sugerisanoj dinamici njihovih promena projektovane su moguće ideje o unutrašnjoj topografiji Bića.

Fokusirani fragmenti prirodnih mikro/makro pejzaža (kamen, drvo, zid) u ovom stvaralačkom konceptu deluju snažnom vizuelnom ekspresijom i tektonskim potencijalom forme i teksture.
 
“Baveći se fenomenom vremena i prolaznosti u svom umetničkom radu, koji je rezultat konstelacije psihičkog i emotivnog stanja, kao i ličnog i društvenog odnosa prema prirodi i ekološkoj svesti, na osoben način ističem estetski užitak u patini vremena. Prikazujući tragove vremena kroz zamrznute fragmente devastiranih površina, sagledavajući ih kao likovne elemente, od amorfnih struktura stvaram emancipovane forme i nove likovne kompozije.

Medij grafike (duboka štampa) i crtež na ručno pravljenom papiru, kojima se izražavam, po svojoj suštini, u procesu stvaranja, zahtevaju proces devastiranja materije. Stvaranje činom uništenja se može posmatrati kao personifikacija rada vremena. Razarajuća snaga vremena, pored ljudskog nemara, očigledna je u prostoru u kome je izložba postavljena. Novi prostor Grafičkog kolektiva čije je trenutno stanje ruinirano, predstavlja istinu (Aletheia) o devastirajućoj snazi vremena, o odnosu čoveka prema okolini, ali i potrebu za obnovom. Izlaganje radova u ovakvom prostoru, daje borbene otkucaje, nove znake života, i žudnju za obnavljanjem.” J. Đorđević
 
Jovana Đorđević (1990. Leskovac) osnovne studije upisala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Velizara Krstića, gde je diplomirala 2012. na grafičkom odseku u klasi prof. Biljane Vuković. Kod istog mentora završila master studije. Na grafičkom odseku 2014. upisuje doktorske studije, u klasi prof. Žarka Smiljanića, a 2021. god. brani tezu doktorskog umetničkog projekta ''Raspadanje - prikazi tragova devastacije i efemernosti kroz seriju grafika i radova na ručno pravljenom papiru''. Član je ULUS-a, Foto kluba Leskovac i Foto saveza Srbije. Učesnik brojnih izložbi fotografije i grafike u Srbiji i inostranstvu. U istim oblastima dobitnik nekoliko nagrada i više priznanja. Od 2019. radi u zvanju asistenta na Fakultetu umetnosti u Nišu.
 
„Kreativno, nestrpljivo, izazovno...“ je pop up projekat u čijem konceptu su Umetnost i Vreme, tačnije Međuvreme razapeto između stanja derutnog prostora i uređene Galerije Grafičkog kolektiva, sa dodatkom pandemijskog iskustva. Sinergija kreativnog potencijala određenog autorskog koncepta, tajni autentičnog mesta i radova in situ inicira nove dijaloške forme. Program se nastavlja i ove godine, do početka investicionog održavanja ovog izložbenog prostora u ulici Dragoslava Jovanovića 11.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..