Program 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici

Program 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici
ned, 20. septembar 2020 - čet, 24. septembar 2020

U okviru glavnog programa 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji se ove godine održava od 20. do 24. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, naći će se 11 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića. Festival će se održati u hibridnom formatu, kao kombinacija uživo izvedenih predstava, i onih koje će biti prikazane kao bioskopska projekcija. Publika festivala moći će da pogleda raznovrsne i maštovite predstave ansambala iz Kine, Rusije, Izraela, Nemačke, Austrije, Slovenije i Srbije.

O izazovima u kreiranju ovogodišnjeg programa, festivalski selektor Zoran Đerić je rekao: „Odabrali smo 16 predstava sa svih kontinenata sveta, ali pandemija virusa korona nije dozvolila da se Festival održi onako kako je zamišljen. Neke od selektovanih predstava subotička publika će moći da vidi kao snimke, a one kojima je dolazak na Festival bio moguć - i uživo. O samom programu je istakao: „Među predstavama koje su selektovane ima i klasičnih lutkarskih predstava, ali je akcenat stavljen na istraživanja novih, modernih formi lutkarske režije, glume, animacije, pokreta – jednom rečju na istinskoj lutkarskoj estetici, odnosno na modernoj estetici pozorišta za decu i mlade”.

Festival će svečano biti otvoren ceremonijom dodele nagrade za životno delo „Mali princ” za 2020. godinu u nedelju, 20. septembra  u 17 časova u Dečjem pozorištu Subotica. Nakon svečanog otvaranja, festivalski program će otvoriti izvođenje slovenačke predstava „To je Ernest” Lutkarskog pozorišta Nebo, u 18 časova u Narodnom pozorištu „Jadran”. Ovo ostvarenje, u režiji Andreja Adameka, priča je o prijateljstvu devojčice Ane i mačka Ernesta. Ernest je sladak, ali je njegova tvrdoglavost često uzrok mnogih incidenata. Međutim, ovi incidenti čine samo da njihovo prijateljstvo ojača, pokazujući nam koliko je bitno prihvatati ljude onakve kakvi jesu.

U glavnom programu će se uživo predstaviti pet produkcija iz Srbije: „Teatru s ljubavlju” Dečjeg pozorišta Subotica, „Guliver” u izvođenju Malog pozorišta „Duško Radović” iz Beograda, „Debela” Pozorišta mladih Novi Sad, „Ko se boji Isadore Dankan” Centra savremene umetničke produkcije „Viva Dance Academy” iz Novog Sada i pozorište „Toša Jovanović” iz Zrenjanina sa predstavom „Crvenkapa”.

Predstava „Teatru s ljubavlju" Dečjeg pozorišta Subotica biće izvedena uživo u četvrtak 24. septembra, na sceni ovog pozorišta. Predstava je odraz ljubavi prema pozorištu lutaka, a režirali je su istaknuti reditelji Bonjo Lungov i Konstantin Karakostov, koji su i osmislili kompletan scensko vizuelni ambijent, lutke, kostime i koreografiju. Oba autora predstavom izražavaju zahvalnost glumcima i njihovoj posvećenosti sceni i pozorištu, dok različite vrste lutaka oživljavaju kroz muziku, ples i veštu animaciju glumaca.

Predstava „Crvenkapa” pozorišta „Toša Jovanović” iz Zrenjanina naći će se na programu 21. septembra u Dečjem pozorištu Subotica. Scenska adaptacija poznate bajke urađena je u režiji Biljane Vujović i prikazuje život kao „šumu sa bezbroj puteva, punu iskušenja, opasnosti, htenja”.

Ostvarenje „Guliver” u izvođenju Malog pozorišta „Duško Radović” iz Beograda i režiji Isidore Goncić, na festivalskom repertoaru će se naći istog dana, u Narodnom pozorištu „Jadran”. Siže predstave naglašava da je putovanje u nepoznato veliki izazov, ali može da bude i velika opasnost. „Malo može da bude veliko, a veliko može da bude malo, Zato se ništa ne sme potcenjivati. Živimo u svetu velikih razlika i suprotnosti. To znaju odrasli, ali to treba da znaju i deca”, ističe se u opisu ove predstave.

Predstava „Debela” u produkciji Pozorišta mladih Novi Sad na programu je u utorak, 22. septembra u Narodnom pozorištu “Jadran”. Ovo ostvarenje u režiji Emilije Mrdaković bavi se problemima u odrastanju, izazovima u vaspitavanju, traganjima za identitetom kod mladih i, što i sam naziv kaže, borbom tinejdžerke s viškom kilograma.

Predstava za decu i odrasle, mjuzikl „Ko se boji Isadore Dankan“ biće izvedena na ceni Narodnog pozorišta „Jadran” u sredu 23. septembra, u dva vezana termina. Ovo ostvarenje predstavlja tragičnu i bolnu priču o životu balerine Isadore Dankan, ali paralelno kroz spoj lepote, tuge, radosti i bola u stvari slavi život, ljubav i umetnost. Režiju potpisuje Gea Gojak, glavna ulogu igra balerina Una Duraković, a produkciju potpisuje Centar savremene umetničke produkcije „Viva Dance Academy” iz Novog Sada.

Za pet inostranih ostvarenja biće organizovana video projekcija predstave u subotičkom bioskopu Eurocinema.

U ponedeljak 21. septembra,  na programu je “Kraljica boja” u izvođenju austrijskog pozorišta Fauerblau. Ostvarenje koje potpisuju reditelji Monika Zöhrer, Klaus Seewald bajka je o kraljici i njenim podanicima – bojama.

U utorak 22. septembra u 16 časova na bioskopskom repertoaru će biti snimak predstave Pingvin reditelja Dmitrija Šija, u produkciji Regionalnog lutkarskog pozorišta iz Brjanska. Ovo je delo o onima bez krila koji maštaju o letenju, o mladunčetu-pingvinu koje nastavlja da sanja.

Pretposlednjeg festivalskog dana, u sredu 23. septembra u 16 časova na programu je predstava „Guli” u produkciji Galilejskog multikulturnog pozorišta iz Izraela. Ostvarenje koje potpisuju reditelji Efrat Hadany i Pablo Ariel prati Gulijev svet mašte koji mu pomaže da se stvarno upozna sa dedom.

Predstava “Alisine avanture u zemlji čuda” u produkciji nemačkog pozorišta Zenobia na bioskopskom repertoaru je poslednjeg festivalskog dana, u četvrtak 24. septembra u 11h. Ovu predstavu po klasiku svetske književnosti, u kojoj Alisa putuje kroz avanturu između sna i jave,  režirala je Veronica Compagnone. Istog dana od 16 časova na programu je predstava “Mi smo Terakota vojska” Šijanskog dečjeg pozorišta iz Kine, koju je režirao Zhong Hao. Ovo ostvarenje predstavlja doživljaj ispunjen veselom muzikom, predstavljen na živopisan način, za uživanje gledalaca svih uzrasta.

Osim predstava u takmičarskom programu, publika će ove godine moći da poseti različite prateće programe. Otvaranje studentske izložbe festivalskih plakata zakazano je za ponedeljak, 21. septembar  u Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš”, a biće održane i promocije knjiga “Savršen darmar” Vladimira Andrića, zbornika radova “Knjiga 10” (Hotel Patria, 22. septembar) i “Laboratorija lutkarstva” Vahida Đurakovića (Hotel Patria, 23. septembar). Jedanaesti međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade biće održan 22. i 23. septembra u Hotelu Patria, na temu “Žensko stvalaštvo u pozorištu za decu i mlade i Festival kao društveni fenomen“.

Međunarodni festival pozorišta za decu jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. Sa fokusom na lutkarstvu ali i sa prostorom za druge umetničke forme, festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju pozorišta u Srbiji. Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, festival je 2005. godine nagrađen „Vukovom nagradom“, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je 2009. godine Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena nagrada „Pro urbe“ za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti. Festival je dobitnik i specijalne Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja „Grozdanin kikot“ za 2009. koju dodeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara (BiH centar IDEA (Međunarodne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje)).

Realizaciju Međunarodnog festivala pozorišta za decu podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine i Grad Subotica.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..