Otkrijte super-zabavnu istoriju transporta u Silosima

Otkrijte super-zabavnu istoriju transporta u Silosima
ned, 19. septembar 2021

Beograd će predstojećeg vikenda ugostiti verovatno i najzabavniju postavku ove godine! U beogradskim Silosima, kao svojevrsna najava budućeg muzeja na obali Dunava, od nedelje 19. septembra biće otvorena edukativno-zabavna izložba "Mi pokrećemo sve(t)" u produkciji Gaia pokreta i uz podršku Gebrüder Weiss, najstarije transportno-logističke kompanije na svetu. Postavka je zamišljena u stilu nekadašnje rubrike Politikinog zabavnika "Verovali ili ne", i uz niz manje poznatih zanimljivosti predstavlja istorijat transporta od pronalaska točka do prvog leta helikoptera na Marsu!

Izložba je podeljena u četiri celine, odnosno četiri glavna elementa iz antičke filozofije, vazduh, vatra, voda i zemlja, a sastoji se od niza zanimljivosti i manje poznatih činjenica koje su predstavljene na jedan krajnje zabavan način. Tako deo koji pokriva vozove nam otkriva koji su najbrži, koliko luksuzne su svojevremeno bile vožnje "Orijent ekspresom", ali i detalje iz romana Agate Kristi!

„Pandemija nam je ukazala na važnost transporta i naučila nas kako jedan mali zastoj u lancu protoka robe može izazvati velike probleme. Iz tog razloga smo podrzali inovativnost i kreativnost organizacije Gaia pokret, sa kojom delimo iste vrednosti, a koja je u saradnji sa beogradskom istoričarkom Jelenom Živković i umetnicom Katarinom Stanković Bjegović osmislila projekat koji najbolje predstavlja našu svrhu, svet transporta i važnost njegovih inovacija u svakodnevnom životu“, izjavio je Roland Raith, direktor Gebrüder Weiss Srbija.

Sa tradicijom dugom više od pola milenijuma, Gebrüder Weiss je prepoznatljiv po vrednostima koje neguje, a to su nezavisnost, održivost, posvećenost i izvanrednost usluge. Kroz ovaj projekat žele da podrže predstavljanje svog nasleđa, koje više od pola veka čine Gebrüder Weiss uspešnom i prosperitetnom kompanijom u 35 zemalja širom sveta.

Da li ste znali da su i žene učestvovale u pomorskim bitkama u 18. veku i ko su bile najpoznatije gusarke svih vremena? Ili zašto su se mornari tetovirali? Sve to i mnogo više donosi izložba "Mi pokrećemo sve(t)", otvorena svakog dana od 19. do 26. septembra u galeriji Silosi Beograd, u periodu od 18 do 21h, a ulaz je slobodan.

I dvostruki Bitef stiže u Silose!

I ovogodišnji, dvostruki 54. i 55. Bitef stiže u Silose, i to sa festivalom savemenog cirkusa - "Cirkobalkana 9", koji će se od 16. do 25. septembra održati na poljani pre glavnog ulaza u zonu Silosa. Veliki crveni šator već je postavljen, a ukupno devet predstava trupa iz Francuske, Italije, Grčke i Slovenije je uvršteno u program dvostrukog izdanja Bitefa. Za razliku od izložbe, na ove predstave se ulazi 50m pre glavnog ulaza u Silose, odnosno na plavoj kapiji sa desne strane ulice Dunavski kej, kada se ide prema Silosima.

Glavni ulaz u zonu Silosa nalazi se na kraju ulice Dunavski kej, broj 46, na Dorćolu, iza rampe nekadašnje fabrike “Žitomlin" i otvoren je za posetioce svakog dana od 12 časova do ponoći, a vikendom do 01h iza ponoći.

••••|||| #silosibeograd

Dodatne fotografije Re-Kreativnog centra Silosi Beograd:
https://www.dropbox.com/sh/ej0sprr726rgfkq/AAALi9PVdsW18eC1MESW8tJMa?dl=0

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..