CIKLUS BESPLATNIX ONLAJN KONCERATA „MUZIKOM KROZ MUZEJ”

CIKLUS BESPLATNIX ONLAJN KONCERATA „MUZIKOM KROZ MUZEJ”
sub, 15. maj 2021, 19:00 h

Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ART” imaju zadovoljstvo da Vas pozovu da u subotu 15. maja u 19 časova prisustvujete jedanaestom u nizu besplatnih onlajn koncerata klasične i popularne muzike u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej”, čiju realizaciju je pomogla „Banca Intesa”. Koncert ansambla „Renesans” se održava povodom Evropske noći muzeja u okviru manifestacije „Muzeji za 10”, a zainteresovani građani će biti u prilici da ga prate na ju-tjub kanalu i fejsbuk strani Istorijskog muzeja Srbije. Koncert se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Imajući u vidu da ovogodišnja manifestacija „Muzeji za 10” ima kao temu „Budućnost muzeja – Nove ideje, nove prakse” želeli smo da, koristeći savremene tehnologije, na epidemiološki bezbedan način poklonimo što većem broju zainteresovanih građana jedinstveni doživljaj koncerta renomiranog ansambla „Renesans”, najstarijeg ansambla za ranu i tradicionalnu muziku, ne samo na području bivše Jugoslavije, nego u čitavoj Evropi.

Ansambl „Renesans” čine Katarina Božić, sopran, Srđan Stanić, fidel, Andrija Sagić, udaraljke i Ljubomir Dimitrijević, frula, duduk, dvojnice, kravlji rog i gajde.

Na programu je muzika stare Srbije: „Putnička melodija, noću” (istočna Srbija), „Visoko drvo lad nema”, „Gajdica”, „Šareno oro”, „Trojanac”, „Šuškavac” (centralna Srbija), „Sadila moma lojze”, „Cigančica”, „Stara Vranjanka”, „Zavrzlama”, „Marijo de li bela kumrijo” (Kosovo i Metohija), „Gora ječi, „Gradinom cveće cvetalo” (južna Srbija) i „Skomraška igra”.

Osobenost koncerta u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej”, je i izvođenje po jedne numere iznenađenja od srpskih kompozitora iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Manifestacija „Muzeji za 10” traje od 12. do 18. maja i obuhvata niz besplatnih sadržaja u Istorijskom muzeju Srbije i drugim ustanovama kulture, o čemu više možete saznati na sajtu manifestacije www.muzejisrbije.rs .

<<  Jun 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..