OMAŽ VLADIMIRU VELIČKOVIĆU

OMAŽ VLADIMIRU VELIČKOVIĆU
pon, 5. oktobar 2020 - čet, 15. oktobar 2020

Izložba Omaž Vladimiru Veličkoviću otvorena do 15. 10. 2020. godine. Izložbu možete pogledati u dva izložbena prostora ARTE galerije u Beogradu, na adresama Andrićev venac 12 i u ulici Kralja Milana 3. Ovom prilikom Vas pozivamo da pogledate izložbu koju prati katalog sa reprodukcijama i tekstovima vodećih imena recentne likovne kritike i umetničke scene, Irine Subotić, Ljiljane Ćinkul i Mrđana Bajića. Radovi, iz privatnih kolekcija, koje publika ima priliku da vidi, pregled su stvaralaštva Vladimira Veličkovića u periodu između šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog veka. Više od 35 dela izvedenih u tehnikama ulje na platnu, tuš na papiru i tuš na marufleu istovremeni su prikaz tragedije i nade od kojih je satkan život.

Veličkovićevo slikarstvo je jedinstveno i autentično u svojoj koherentnosti, dosledno u motivskom pogledu i čvrsto u tipografiji. Kroz veličanstveno i strašno, prikazuje i dokumentuje haotične ljudske sudbine i tragičnost sadašnjeg trenutka. Da bi se izborio za poziciju i status koji sada ima, Veličković je morao sopstvenom snagom i inventivnošću da prevaziđe ograničenja i vešto izbegne upadanje u zamku opštih mesta kako u narativu, tako i u samoj ikonografiji. Uspeva da svojom energičnošću i naglašenom ekspresivnošću izgradi likovno-jezički model sastavljen od antropomorfizama i snažnih kulisa, bilo u vidu pejzaža ili ambijenta u koje smešta aktere sopstevih promatranja i predskazanja.

Radno vreme ARTE galerija (Kralja Milana 3, Andrićev venac 12) je ponedeljak - subota od 10 do 20 h, nedelja od 10 do 18 h.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..