Izložba ASOCIJACIJE-PRIZORI Jovice Dejanovića

Izložba ASOCIJACIJE-PRIZORI Jovice Dejanovića
sre, 30. septembar 2020 - uto, 13. oktobar 2020
Beograd,

Izložba slika Jovice Dejanovića, pod nazivom „Asocijacije-prizori“ može videti u galeriji ULUS (ul. Knez Mihajlova 37, Beograd) od srede, 30. septembra 2020, od 19 časova.  Četvorodecenijska prisutnost na domaćoj likovnoj sceni osvedočili su Jovicu Dejanovića kao autentičnog slikara. Širok raspon tematskog interesovanja odlikuje opus ovog stvaraoca koji se u Galeriji ULUS predstavlja slikama apstraktne orijentacije. U pitanju je recentna produkcija sa izuzetkom nekoliko ranije nastalih slika koje ukazuju da je Dejanović slikar kontinutiteata. O izloženim radovima, u tekstu u katalogu izložbe, istoričarka umetnosti Vesna Todorović, je između ostalog navela: „Dejanovićeve slike apstraktnog stilskog opredeljenja za analitički nastrojenog posmatrača, upravo na planu semantičkog tumačenja slike, predstavljaju najveći izazov.

Bez i trunke vidljivog upliva bilo kakvog narativa, one ipak, nikako slučajno, kompozicionom arhitektonikom većinom usmerenom vertikalno, ostavljaju prostora za niz asocijativnih, ali i ključnih utisaka. S jedne strane, kao da prisustvujemo borbi divova, svojevrsnoj gigantomahiji na planu hvatanja u koštac međusobno ambivalentno ustrojenih sila unutar jednog humanog organona. Sa druge, kao da svedočimo tokove evolutivnog procesa jedne svesti, koja čvrsto nastoji da izbori vlastito proširenje ka višoj, duhovnoj sferi. Pritom, ne smatramo da su suštastva ovih dveju asocijativnih slika u opreci jedno s drugim. Naprotiv, idealno se dopunjuju, obeležavajući puni smisao ljudskog života, koji i vidimo i shvatamo kao neprekidno, razložno traganje. Otud Dejanovićeve apstraktne slike i prisustvo njihovih metafizičkih prostora doživljavamo i kao paradigmu čovekovih potraga za razlozima i smislom postojanja, i kao snažnim likovnim jezikom ispisanu metaforu lične metamorfoze bića.“
 
Biografija: Rođen je 1957. godine u Vranju. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Prištini 1980. godine. Živi i radi u Vranju. Član je ULUS-a od 1985. godine.
 
Izložba se održava do 13. oktobra 2020.


Galerija ULUS
Knez Mihajlova 37 , Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..