IZLOŽBA VELKI FORMAT

IZLOŽBA VELKI FORMAT
pet, 20. septembar 2019 - uto, 5. novembar 2019

Od 20. septembra u novootvorenom prostoru galerije ARTE na adresi Kralja Milana 3, i u našoj galeriji na Andrićevom vencu 12, publika će imati priliku da uživa u reprezentativnim radovima velikog formata iz naše kolekcije. Ovom izložbom objedinjena su monumentalna i impozantna dela vodećih imena jugoslovenske/srpske posleratne likovne scene. Odabir radova koji čine postavku spaja na jednom mestu različite pravce, tendencije, slikarske grupe i pojedince koji su delovali u periodu od šezdesetih godina 20. veka, a od kojih su neki stvaralački aktivni i danas. 

Postavka koja je pred nama može se posmatrati kao estetska geneza domaćih umetničkih praksi. Treba naglasiti i da je velika većina umetnika prepoznatljiva van granica naše zemlje poput Vladimira Veličkovića, Dušana Džamonje, Radomir Damnjanovića Damnjana, Mrđana Bajića i Marine Abramović.
 
Posebnost izložbe je činjenica da postavku čine veliki formati izuzetnih stvaralaca, dela koja su inspirativna, koja su azbuka savremene srpske umetnosti. Objediniti, povezati u celinu i jednako apostrofirati značaj svakog pojedinca bio je poseban užitak i izazov. Kako je delovanje ARTE galerije najuže povezano sa kolekcionarstvom, izložba velikih formata predstavlja prikaz marljivog prikupljanja i brižljivog selektovanja kolekcionarskih primeraka od posebnog značaja.
 
Pored grandioznih platana koja ispunjavaju zidove, postavku zaokružuju skulpture nekih od najistaknutijih imena srpske/jugoslovenske vajarske scene. Trodimenzinolani prostorni oblici podsećaju na značaj skulpture kao umetničke forme koja različitim izražajnim sredstvima, bilo da se radi o izboru materijala ili stilskih sredstava, provocira, šalje određenu poruku, ili jednostavno pokazuje majstorstvo estetizovanja od strane autora.
 
Izložba će biti otvorena do 5. novembra 2019. godine.

Sa posebnim zadovoljstvom ističemo i da će u okviru izložbe VELIKI FORMAT, u galeriji ARTE u Kralja Milana 3, po prvi put u Beogradu biti izložena konceptualna slika Marine Abramović “Oblak”.

-Uvek sam imala intenzivne snove i moje prve slike su bile slike tih snova. Prepričavala sam ih svojoj baki uz domaću kafu i ona ih je tumačila, jer svaka stvar u snu ima neko značenje. Uživala sam u tim razgovorima, a potom bih se povlačila u svoj studio i slikala. Kasnije sam počela da slikam automobilske nesreće, a zatim je došao period oblaka. Posmatrala sam ih često ležeći na travi i jednog dana je to posmatranje iznenada prekinuto avionima, koji su se pojavili niotkuda ostavljajući prelepu šaru na nebu, koja je neko vreme bila tu, a onda je polako iščezla. U tom momentu sam shvatila da sve može da se iskoristi za stvaranje i da nema razloga da se ograničim na slikanje u studiju. Najviše me je fascinirala apstraktnost crteža od tragova aviona, rekla je Marina u intervjuu za Nedeljnik o svojim ranim radovima.

<<  Septembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
    

Putopisi, Intervjui..