STRAVIČNO Dead Lake festival - Povratak horora i vina u velikom stilu

Open Date
,

Dead Lake 2: Povratak horora i vina, otvoriće svečano u sredu 7. septembra u 20 časova u bioskopu Abazija kraj jezera Palić holivudska zvezda u usponu Natalie Burn (Mehaničar 2, Plaćenici 3, Mamula), a odmah nakon toga biće prikazan njen film „Strmina“ kao prvo ostvarenje u takmičarskom programu. Dead Lake 2: Povratak horora i vina, koji se održava od 7. do 11. septembra pod sloganom „Hell Of A Festival!“ (Pakleno dobar festival), predstaviće intrigantan presek najznačajnijih dugometražnih ostvarenja horor žanra iz celog sveta, od kojih će većina biti premijerno prikazana u Srbiji, a fokus ovogodišnjeg festivala je na regionalnim filmovima.

Biće prikazano 13 ostvarenja, 8 u tamičarskom i 5 u revijalnom segmentu, a žiri koji će proglasiti najbolji film, dobitnika nagrade Haron, radiće u sastavu: Miko Aroma, direktor festivala Night Visions iz Helsinkija, zatim Tomaž Horvat, direktor festivala Grossmann i Dejan Zečević, renomirani domaći reditelj.

Poznati srpski reditelj i scenarista Đorđe Kadijević prvi je dobitnik nagrade „Bela Lugoši“, koju Dead Lake festival dodeljuje za izuzetan doprinos horor umetnosti. Nagrada će biti uručena na zatvaranju festivala, 11. septembra, a iste večeri biće prikazan i film „Sveto mesto“, u kojem igraju Branka Pujić, Dragan Jovanović, Mira Banjac, Radoš Bajić i drugi. Pored reditelja Kadijevića, prisustvo projekciji najavili su i neki od glumaca iz filma.

Dead Lake je sa festivalima i producentima iz okruženja pokrenuo inicijativu Balkan Fantastic Cinema, pa će u nedelju, 11. septembra, od 14 časova u bioskopu Abazija biti održana konferencija na temu „Zajednički nastup i plasman regionalnih filmova u svetu“. Učestvovaće: Miko Aroma, direktor festivala Night Visions iz Helsinkija i menadžer Nordijske žanrovske invazije, platforme za skandinavske žanrovske filmove, Kristijan Halman, član borda Evropske federacije festivala fantastike (najznačajnije evropske organizacije kada je žanrovski film u pitanju), Mladen Đorđević, ko-selektor FEST-a, Dragan Jeličić, umetnički direktor Comedy Festa, Tomaž Horvat, direktor slovenačkog festivala fantastike i vina Grossmann, Miroslav Mogorović (producentska kuća Art & Popcorn i programski direktor Festivala evropskog filma Palić) i Milan Todorović, programski direktor Dead Lake festivala.

Takođe, u okviru festivala selekciju najnovijih kratkih srpskih filmova horor žanra predstaviće Festival srpskog filma fantastike i Festival Horror & Fantasy Filma – Hrizantema.

Izbor filmova sa predstojećeg Dead Lake festivala biće prikazan i u novobeogradskom bioskopu Fontana u periodu od 8. do 11. septembra.

S obzirom da je fokus ovogodišnjeg festivala na regionalnoj produkciji, očekuju nas tri kvalitetna ostvarenja koja su ove godine skrenula pažnju javnosti. Poslednjeg dana festivala biće prikazan (van konkurencije) „Procep“ Dejana Zečevića (Srbija/Južna Koreja/Slovenija), prvi srpski naučnofantastični film u kojem glavne igraju Ken Foree, Katarina Čas i Dragan Mićanović, ali i mlada zvezda u usponu Denis Murić (Ničije dete, Enklava). Tu je i odlična domaća horor drama „Otvorena“ Momira Miloševića, koji će sa glumicom Milenom Đurović biti gost festivala, kao i slovenačko ostvarenje „Idila“ Tomaža Gorkiča, takođe gosta festivala, koje prati ekipu čiji se modni foto-šuting u idiličnom planinskom krajoliku pretvara u stravičnu borbu za goli život.

Publiku očekuje premijerno i britanski film „Nina zauvek“, horor o devojci koja nakon smrti oživljava i proganja bivšeg dečka i njegovu novu devojku, kao i, takođe prvi put u Srbiji, pobednik slovenačkog festivala Grossmann, fenomenalni meksički film „Scherzo Diabolico“ o dosadnom i isfrustriranom računovođi koji odlučuje da kidnapuje tinejdžerku koja će postati njegova najgora noćna mora...

Tu je i američki „Drugo zlo“ o porodici koja želi da oslobodi kuću od zla koje ju je zaposelo, zatim moderan psihološki triler sa skandinavskim senzibilitetom „Sensoria“ gosta festivala reditelja Kristijana Halmana, britanski „Lekcija“ kada nastavnik odluči da otme dva delikventa da bi ih „naučio pameti“, „Devojka na fotografijama“ (SAD), kao i strašna „Koliba straha“ o grupi od pet studenata koji za vikend odlazi u šumu na odmor kako bi proslavili završetak školske godine, gde bivaju izloženi smrtonosnom virusu koji ih vrlo brzo ubija. Radi se o rimejku kultnog filma iz 2002. godine.

Festival će zatvoriti, premijerno u Srbiji, američko ostvarenje „Vizije“, odličan horor o mladom bračnom paru koji se seli u naizgled idilično imanje sa vinogradima u Kaliforniji, gde glavna junakinja doživljava zastrašujuće vizije. Ispostavlja se da imanje krije stravičnu tajnu... U pitanju je novi film Kevina Greuterta, reditelja horor blokbastera „Saw 3D“, u produkciji Blumhouse, koji su radili najveće horor hitove poslednje decenije, kao što su „Paranormalna aktivnost“, „Sinister“ i „Insidious“.

Satnicu takmičarskog programa možete pronaći na sajtu Festivala  - ovde

Cena ulaznica za projekcije u bioskopu Abazija na Paliću iznose: 100 dinara – pojedinačna ulaznica za jednu filmsku projekciju, 150 dinara – dnevna ulaznica za sve projekcije određenog dana. Cena ulaznice za projekcije u novobeogradskom bioskopu Fontana iznosi 200 dinara.

Idiličan krajolik jezera Palić sa prelepim rustičnim parkom i misterioznim vremešnim vilama, među kojima dominira stari bioskop Abazija, savršena su lokacija za održavanje ovog jedinstvenog festivala – prvog u Srbiji koji prikazuje najbolja dugometražna ostvarenja horor žanra iz celog sveta uz predstavljanje fantastičnih vina iz Srbije i regiona.

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, koje je prepoznalo kulturni značaj ove manifestacije.

Organizator festivala je producentska kuća Art & Popcorn.


Palić
,
<<  Septembar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
  

Putopisi, Intervjui..