ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #32

ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #32
čet, 23. februar 2023
Beograd,

Četvrtak, 23. februar 2023. u 18:00 // Tribinska sala Doma omladine Beograda slušanje izdanja sledećih bendova: The White Stripes “Elephant” (2003), Kings of Leon “Youth & Young Manhood” (2003). Ploče donose: Žikica Simić i Dragan Ambrozić. Predstavljamo neke od najvažnijih stranica i najboljih albuma popularne muzičke istorije! Skoro istovremena pojava novih američkih grupa The White Stripes, Kings of Leon, Black Keys i The Strokes, početkom dvehiljaditih, bila je poslednji veliki radikalni preokret u rok kulturi. Pre tačno dvadeset godina pojavila su se dva albuma koja su nam ponudila definiciju novog rokenrol zvuka za XXI vek.

The White Stripes “Elephant” (2003) - Klasičan album benda iz Detroita, koji je stvorio zvuk savremenog roka. Na njemu se nalazi hit “Seven Nation Army”, pesma-fenomen što ih je pretvorila u svima poznato ime, jer se i dalje neumorno izvodi širom sveta, naročito na sportskim borilištima. Bio je to sjajan primer kulturnog uticaja kog rokenrol još uvek može da ima, ali je i ostatak ploče bio jednako revolucionaran, lansirajući bluzom inspirisani futuristički garažni zvuk, koji je ovde bio na svom vrhuncu. Jack White i Meg White (nisu brat i sestra), uspešno su formulisali audio pandan The Stooggesima za digitalno doba i usput postali nekonvencionalne pop zvezde.

Kings of Leon “Youth & Young Manhood” (2003) - Debi album Kings of Leon njihovo je ključno remek delo. Oslanjajući se na bogato nasleđe južnjačkog roka, oličeno u sastavima kao štu su bili Lynryd Skynrd, crpeći inspiraciju iz svog ranog nomadskog života i pevanja u crkvi – braća Followill iz Nešvila, Tenesi, napravila su sjajan “update” ove opuštene rok estetike za nova vremena. Istovremeno furiozna i hedonistička, ova ploča bila je pravi lek protiv sve dosadnije muzike što je polako preuzimala top liste, dok su u isto vreme, njihovi koncerti postali veliki uspeh širom sveta, a oni sami rado viđeni gosti na najvećim festivalima, utirući put ka njihovoj današnjoj planetaranoj popularnosti.

Ciklusom razgovora pod imenom ZLATNE GODINE želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Maj 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Putopisi, Intervjui..