Filmski festival Merlinka u Domu omladine Beograda

Filmski festival Merlinka u Domu omladine Beograda
čet, 9. decembar 2021 - ned, 12. decembar 2021
Beograd,

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka održaće se od  9. do 12. decembra 2021. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom “Festival 13”. Tokom četiri dana manifestacije biće prikazano 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova.
Predrag Azdejković, direktor festivala, o predstojećem izdanju je rekao: “Ovogodišnji slogan je motivisan horor filmovima, baksuznim brojem 13 i čitavom situacijom izazvanom pandemijom koja ima veliki negativni uticaj na kulturu i umetnost, a naročito na festivale.

Već je druga godina kako uz koronu organizujemo Merlinka festival i pokušavamo da prevaziđemo sve tehničke, finansijske i programske probleme i vratimo publiku u bioskope. Zbog toga Merlinka festival odbija da postane hibridni festival, već insistira samo na projekcijama u bioskopskim salama, jer svrha festivala nije samo da gledamo filmove, već da filmove gledamo zajedno, družimo se i upoznajemo. Zbog toga vas pozivamo da dođete u Dom omladine Beograda i zajedno gledamo i uživamo u filmovima”.

Festival će otvoriti američki film Swan Song (Labudova pesma) koji je režirao Tod Stevens, sa Udom Kirom, Lindom Evans i Dženifer Kulidž u glavnim ulogama. Film je nagrađivan na filmskim festivalima u Monte Karlu, Njujorku, Torinu, itd.

Među odabranim filmovima su i francuski „Down in Paris“, brazilski predstavnik za nagradu Oskar „Private Desert“ ,kanadski „Jump, Darling“ sa oskarovkom Kloris Ličman kojoj je ovo bila poslednja uloga, sa Kanskog festivala stiže francuski film “Bruno Reidal – Ispovest ubice”, itd.
Ove godine Merlinka festival će prikazati više od deset domaćih ostvarenja, što je rekord kada je u pitanju domaća kvir filmska produkcija.
Merlinka festival u Novom Sadu održava se od 10. do 13. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..