„SVETLOST BELOG MORA“ U DOMU JEVREMA GRUJIĆA

„SVETLOST BELOG MORA“ U DOMU JEVREMA GRUJIĆA
sre, 22. septembar 2021 - sre, 29. septembar 2021
Beograd, Srbija

U Domu Jevrema Grujića u Svetogorskoj 17, od srede 22. septembra, otvorena je samostalna izložba umetnika Ognjena Kovačevića, pod nazivom „Svetlost belog mora“. Slike su posvećene Egejskom moru i umetnikovom boravku na ostrvu Evija. Arhaičan naziv za ovo more među mornarima i trgovcima tokom srednjeg veka bio je „Belo more“, zbog njegove mirnoće i prijateljskih uslova plovidbe. O nastanku ovih slika umetnik je rekao: „Zalazak sunca nad planinom Pilion je prizor koji se može posmatrati svakoga dana sa istog mesta, a da iznova izazove oduševljenje i divljenje. Deo tog prizora i svetlosti sam poneo sa sobom i pokušao da ga naslikam. Tako su nastale ove slike.“

Slike odišu mirnoćom i svetlošću, paleta je pretežno pastelna sa određenim jarkim toplim tonovima koji naglašavaju strukturu. Na pejzažima se pojavljuju geometrijski oblici, neočekivane senke, a slike prati ustreptala atmosfera divlje prirode ovog ostrva.

Ognjen Kovačević diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na smeru konzervacija i restauracija štafelajnih slika. U Domu Jevrema Grujića je 2019. prikazao ciklus slika „Poezija Federika Garsije Lorke u slikama“, kojim se upoznavao bolje sa tehnikom slikanja uljanim bojama.

Izlagao je na samostalnim izložbama u Beogradu i Ljubljani.

Posete se unapred zakazuju na 011 407 3612 / 064 237 2793 i

Putem mejla Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


Dom Jevrema Grujića
Svetogorska 17, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..