Izložba Ivane Ivković „Posle vas”

Izložba Ivane Ivković „Posle vas”
pet, 17. septembar 2021 - sre, 20. oktobar 2021
,

Izložba Ivane Ivković „Posle vas” od 17. septembra u Salonu Muzeja savremene umetnosti Beograd. Posle vas Ivane Ivković predstavlja nastavak autorkinih multimedijskih istraživanja započetih pre nekoliko godina sa radovima Linije, redovi, kolone (56. Oktobarski salon, Muzej grada Beograda), Babylon the Great (Galerija Eugster II Beograd), Amuse me (Savremena galerija Subotica), I Only Want To Love Me (Hošek Contemporary, Berlin) I DID IT FOR YOU (EICON gallery Museums Quartier, MQ 21, Beč), IN HIM WE TRUST (Bitef teatar), koji su idejno i tematski razvijani oko različitih konteksta i narativa prostora u kojima su izloženi.

Zbog specifičnosti projekta Salon MSUB će u periodu od 17. septembra do 20. oktobra 2021. raditi u izmenjenom režimu radnog vremena: od srede do nedelje od 15 do 20h, a ponedeljak i utorak su neradni dani.

Realizovani kao site specific intervencije koje uključuju svojevrsne table vivant situacije i aranžmane sa većim brojem učesnika/izvođača, pomenuti radovi su se za Ivkovićevu uvek ticali pitanja iskustava samih posmatrača, odnosno njihove emotivne i psihološke percepcije ambijenta i događaja.

Koncipirajući scenu/postavku najpre kroz brižljiv izbor vizuelno-prostornih elemenata, kojima značenjski i simbolički situira i kontekstualizuje mesto izlaganja, umetnica rad sa izvođačima, karakterističan po minimalnim i improvizovanim koreografskim zahvatima, postavlja u središte važnog komunikacijskog potencijala dela –  životnost prizora, a samim tim neposrednije i provokativnije povezivanje publike sa istim.

U tom smislu projekat Posle vas u Salonu MSUB jeste i korak dalje u istraživačkim postupcima koje Ivkovićeva ovaj put ostvaruje u saradnjama i uključivanju u stvaralački proces autora iz drugih umetničkih disciplina i sub-kulturnih grupa, otvaranjem novih poglavlja u eksperimentalnim pristupima izložbenim formatima, scensko-performativnim praksama, medijima i žanrovima.

Osmišljen u formi između dramskog komada, izložbe i proširenog kina, Posle vas na samom početku uvodi posmatrača u atmosferu raspoloženja i sugerisanih stanja pre nego u prostor reprezentacijski definisanih i na prvi pogled sagledivih sadržaja. Okruženje koje u vizuelnim utiscima i asocijacima varira od konzerviranog filmskog set-a, otvorene pozorišne scene, napuštenog TV studija, psihodeličnog video ambijenta, postaje zona tankih granica i ambivalencije odnosa osećaja realnosti i potpune izmeštenosti.

Doživljaj dodatno intenziviraju fizička i virtuelna prisustva performera/naratora, njihova višednevna i višečasovna spontana bivanja u prostoru i izvođenja dramskog teksta Jordana Cvetanovića baziranog na glavnom polazištu projekta – tematizaciji i problematizaciji društvenih i konteksta svakodnevog života tokom devedesetih i dvehiljaditih godina u Srbiji. Za jedne period dramatično pomerenih odrastanja i sazrevanja, za druge epoha bolnog sloma do tada važećih sistema vrednosti i tranzicije u neizvesno, tek kraj dvadesetog i početak novog veka i milenijuma u lokalnim društveno-političkim i istorijskim prilikama donosi kolektivno, transgeneracijsko suočavanje sa realnošću koja neretko poprima oblike čiste fikcije ili repetativnog, apsurdnog košmarnog sna koji ne prestaje.

Posle vas je tako svojevrstan čas istorije iz off-a, fusnota velikih narativa, ambijent-metafora društvenih i ličnih proživljenosti vremena velikih promena, dubokih kriza, ideoloških konfuzija, vrednosnih potresa i dezorijentisanosti u hipnotišućem vrtlogu predrasuda, tabua, političkih promašaja.

Posle vas je posveta Beogradu, priča o njegovim i istorijskim iskušenjima mnogih generacija, o (anti)heroijma, isčekivanju njihovog odlaska, o nezvaničnim himnama, aplauzima i razočaranjima, o manipulacijama kao načinu života i sredstvu moći, o budućim uspomenama na današnje nas - učesnike realnosti na društvenim mrežama, o odgovornostima, autocenzurama, grešnom zadovoljstvu, o revolucijima kratkog daha, o posledicama bez otrežnjenja.

Posle vas p(r)oziva sve da participiraju svojim sećanjima, (ne)slaganjima, otporima, nelagodama, (ne)pristajanjima, (ne)pripadanjiima, pojedičanim i zajedničkim zbunjenostima i nedoumicama: jel’ ovo stvarno i ko ovo režira?

Kustos izložbe: Miroslav Karić

Glumci: Vladica Čulić, Željko Maksimović, Petar Jovanović, Đorđe Živadinović Grgur, Olja Njaradi

Dramaturgija: Jordan Cvetanović
Direktor fotografije: Ivan Zupanc
Montaža video instalacije: Vladan Obradović
Zvuk video instalacije: Nikola Radivojević
Asistent: Jelena Pavlović
Dizajn: Andrej Dolinka
3d vizuelizacija: Nemanja Lađić

Izložbu možete pogledati do 20.oktobra 2021. godine.

Ivana Ivković (1979, Beograd) diplomirala je slikarstvo i magistrirala crtež na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je trenutno na doktorskim studijama iz oblasti slikarstva.

Od 2002. godine izlagala je na više samostalnih izložbi u Srbiji, Austriji, Nemačkoj, Libanu, Italiji, Španiji, SAD-u, Turskoj, Danskoj, Kanadi, Indiji i učestvovala na nekoliko značajnih grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Tri puta je bila finalistkinja Politikine nagrade za najuspešniju izložbu, 2007, 2010 i 2019. godine. Dobitnica je stipendije KulturKontakta iz Beča (Austrija) 2008, Residency Unlimited organizacije iz Njujorka (SAD) 2012, Casa dell Arte stipendije u Bodrumu (Turska) 2013, kao i stipendije grada Linca (Austrija) za 2014, stipendije Ministarstva kulture Kvebeka u Montrealu, stipendije Beirut Art Residency iz Libana, kao i nekolicine drugih programa.

Njeni radovi se nalaze u Wiener Stadtische kolekciji savremene umetnosti, Telenor kolekciji savremene srpske umetnosti, u kolekciji Oktobarskog salona, Muzeja grada Beograda kao i u nekoliko značajnih privatnih kolekcija u Njujorku, Bazelu, Lisabonu i Turskoj.
 
POSLE VAS su podržali: producentska kuća Stanković i sinovi, Dom kulture Studentski grad – Akademski kino klub, RTS, Narodno pozorište u Beogradu, Kulturni centar Beograda, Modni studio Click, Nenad Kostić, Momčilo Antonijević i Radix, Dragana Radivojević, Marina Marković.






 


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..