UMETNOST I NAUKA U STVARNOM I VIRTUELNOM PROSTORU

UMETNOST I NAUKA U STVARNOM I VIRTUELNOM PROSTORU
čet, 23. septembar 2021 - sub, 23. oktobar 2021

Šesto izdanje art+science programa Centra za promociju nauke, pod sloganom „Svetovi veštačke inteligencije“, održava se od 23. septembra do 23. oktobra, u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, Galeriji Instituta Servantes i Naučnom klubu Centra za promociju nauke. Manifestacija art+science će tokom septembra i oktobra publici predstaviti širok dijapazon radova nastalih kroz interdisciplinarnu saradnju umetnika, naučnika i drugih aktera, koja osvetljavaju i preispituju neke od najvažnijih tema današnjice kroz prizmu veštačke inteligencije.

NACIONALNA SELEKCIJA: OD PLESA DO ZAGAĐENjA DUNAVA

Pobednički rad nacionalne selekcije za 2021. godinu – BINEMA – dugoročni je projekat koreografa Marka Milića, kroz koji se savremeni ples proučava u naučnom kontekstu. Rad se razvija u saradnji sa naučnim mentorima iz projekta Clean Cadet, finansiranog kroz prvi program za veštačku inteligenciju Fonda za nauku, dr Jelenom Slivkom i dr Nikolom Luburićem, sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.  

Pored produkcije pobedničkog rada nacionalne AI Lab selekcije, biće predstavljeno i jedinstveno naučno-umetničko istraživanje interdisciplinarnog tima projekta Anatomija Fatberga. Tema istraživanja i intervencije autorskog tima koji čine umetnici i istraživači iz oblasti mašinskog učenja i zaštite životne sredine je obrada i katalitičko predstavljanje velike baze podataka antropogenog zagađenja Dunava i doprinosa koji svi mi, kao pojedinci, (ne)svesno činimo svojim svakodnevnim postupcima.

SVETOVI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

Ovogodišnji program pod sloganom „Svetovi veštačke inteligencije“ zasnovan je na kritičkom i kreativnom sagledavanju, čitanju i tumačenju vrednosti, sistema i mogućnosti veštačke inteligencije, dok je tematski okvir kontekstualizovan u radovima umetnika koji dolaze iz Danske, Španije, Austrije, Nemačke, Belgije, Francuske, Velike Britanije i SAD.  

„Najvažnija mesta za susret nauke i umetnosti su u nama samima, odnosno u tome da se otvorimo ka različitim sferama i mogućnostima, i razbijemo mnoge nevidljive barijere i predrasude koje nas zatvaraju i usmeravaju. Očigledno je koliko su različiti nauka i umetnost, ali kada se zaista uroni u njih, moguće je uvideti neverovatne paralele, bliskosti, žeđ za saznanjem i otkrićima... Metodologije su suštinski različite, rezultati takođe, ali unutrašnji motivi i porivi da se nešto novo uspostavi ili potvrdi su identični“,  objašnjava Dobrivoje Lale Erić, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju CPN-a i selektor art+science programa. „Naš cilj jeste u tome da obezbedimo prostor i platformu za sučeljavanje i razmene kako bi se, zapravo, stvorila originalna, autorska dela, koja u sebe unose i učitavaju pristupe, vrednosti i znanja svih uključenih strana“, navodi Lale Erić.

GALERIJA INSTITUTA SERVANTES I PRATEĆI PROGRAMI

Rad SKEENS španske umetnice Elise Kueste (Elisa Cueste) biće predstavljen  već 8. septembra u Galeriji Instituta Servantes, a publika će kroz ovaj projekat moći da doživi deo onoga što ih očekuje krajem septembra, kada je najavljeno i zvanično otvaranje manifestacije art+science.

Publiku očekuje i raznovrstan prateći program koji čine edukativne radionice za predškolce, osnovce i srednjoškolce, masterklas predavanja, performansi, vođene ture. Svi navedeni programi su besplatni i otvoreni za javnost, uz praženje i poštovanje tada aktuelnih epidemioloških mera.

ARS ELECTRONICA

Centar za promociju nauke i ove godine učestvuje na Ars Electronica 2021 – festivalu umetnosti, tehnologije i društva – koji će se od 8. do 12. septembra dominantno održati u virtuelnom prostoru: desetine partnerskih institucija širom sveta tokom festivala otvara vituelne vrtove sa svojim sadržajem. Sve zainteresovane očekuju brojne izložbe, predavanja, konferencije, filmovi, radionice i obilasci, sa fokusom na obim i mogućnosti delovanja za postizanje „novog digitalnog dogovora“.

O PROJEKTU EVROPSKA LABORATORIJA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

Ovogodišnje, šesto izdanje manifestacije art+science deo je programskih aktivnosti Centra u okviru projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije (European ARTificial Intelligence Lab − AI Lab), finansiranog kroz EU program Kreativna Evropa. AI Lab okuplja 13 raznovrsnih institucija koje se bave vezama između umetnosti, tehnologije i društva. Pokretanjem dijaloga i iniciranjem interdisciplinarnih saradnji otvaraju se brojne teme koje generiše veštačka inteligencija i analizira budućnost zasnovanu na ovoj supertehnologiji. Projekat se ne zadržava na tehnološkim aspektima, već prevashodno uzima u obzir i tumači kulturne, filozofske, etičke, psihološke i duhovne aspekte promena koje AI nesumnjivo donosi. art+science program je istovremeno prepoznat kroz nacionalnu Strategiju pametne specijalizacije (4S), kao eksperimentalni spoj nauke i umetnosti za čije je sprovođenje i vrednovanje zadužen Centar za promociju nauke.

Više o programu videti na:
http://artandscience.rs
https://ars.electronica.art/ailab/en/

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..