RODNO RAVNOPRAVNI? u DKSG

RODNO RAVNOPRAVNI? u DKSG
pon, 10. maj 2021, 19:00 h
Beograd,

U ponedeljak, 10. maja od 19.00 časova na Letnjoj sceni Doma kulture Studentski grad, Velika sala. Načelo rodne ravnopravnosti i nediskriminacije je jedno od temeljnih načela ljudskih prava. Ipak, rodna neravnopravnost je još uvek  vrlo prisutna u ogromnoj većini vidova društvenog života. Rodna ravnopravnost podrazumeva ravnopravnu vidljivost, osnaženost i učešće oba pola u svim sferama javnog i privatnog života. Rodna ravnopravnost je suprotna rodnoj neravnopravnosti, a ne rodnim razlikama i njen cilj je da promoviše puno učešće žena i muškaraca u društvu. Gost: Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Koncept koji znači da sva ljudska bića imaju slobodu da razvijaju lične sposobnosti i prave izbore bez ograničenja nametnutih strogim rodnim ulogama; da se različito ponašanje, želje i potrebe žena i muškaraca u jednakoj meri uzimaju u obzir, vrednuju i podržavaju.

Šta donosi novi Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti? Do kada ćemo se boriti za ravnopravnost da pred zakonom i u praksi svi budemo jednaki, u životu izjednačeni, da imamo pravo i kao žene i kao muškarci da zajedno odlučujemo o svakom segmentu političkog i javnog života? Da li su na ovom podneblju još uvek  duboko ukorenjeni tradicionalni kulturni obrasci ili smo spremni za praktično sprovođenje politike apsolutne jednakosti?


Dom kulture Studentski grad
Bulevar Zorana Đinđića 179, Beograd
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..