Drugi festival angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“

Drugi festival angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“
sre, 16. septembar 2020 - ned, 20. septembar 2020
Beograd,

Ustanova kulture „Stari grad“ u Beogradu, ponovo će biti domaćin festivala angažovanog, etnografskog filma „Vizantrop“, koji će se održati od 16. do 20. Septembra. Na festivalu će biti prikazana najnovija ostvarenja svetske i domaće produkcije, ne starija od četiri godine. Broj gostiju na projekcijama, zbog poštovanja preporuka epidemioloških mera, ograničen je na 30 ljudi. Organizator festivala držaće se svih preventivnih mera u cilju sprečavanja širenja korona virusa. Selekciona komisija festivala angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“ pogledala je 105 filmova iz više od 40 zemalja. Program četvorodnevnog festivala možete pogledati na sajtu Vizantropa, takođe više informacija o samim filmovima, kao i drugim događajima vezano za festival, objavljivaće na fejsbuk stranici “Vizantrop”.

“Ove godine smo dobili 20 filmova više nego prošle I to uglavnom dugometražne etnografske filmove, i selekciona komisija našeg festivala je imala težak zadatak ove godine. Međutim, ove godine u selekciji imamo samo dva domaća filma, što je poražavajuć podatak. Ministarstvo za kulturu i njene institucije već godinama unazad ne izdvajaju nikakva sredstva za etnografski film, kao ni za terenska istraživanja. Kolektiv “Vizantrop” će nastaviti da u budućnosti vrši obuku I podstiče mlade ljudi da se bave angažovanim etnografskim filmom”, poručuju organizatori.

Odlučeno je da na festivalu prikaže 36 filmova, koji su raspoređeni u četiri kategorije: „Jednakost i zajedništvo“, „Nematerijalno kulturno nasleđe“, „Studentski film“ i „Ekologija I socijalni aktivizam “.

“Ove godine prepoznali smo da su ekološki problemi sve češća pojava u savremenim društvima, stoga smo i pozvali autore širom sveta da nam pošalju filmove koji ukazuju na probleme koji se tiču svih nas. U budućnosti ćemo prikazivati više ekoloških filmova koji prikazuju bunt pobunjenog naroda protiv korporativnih ekologa. Prošle godine u našoj zemlji osnovan je veći broj lokalnih političkih inicijativa koji su se oduprli rušenjem zelenih površina I izgradnji mini hidroelektrana na celoj teritoriji Srbije. Izgradnja više od 800 derivatnih mini hidroelektrana, od kojih je većina planirana za izgradnju u zaštićenim područjima, ozbiljno ugrožava prirodno okruženje i postojanje i razvoj lokalnih zajednica. Sigurni smo da ćemo u budućnosti imati nove filmove sa ovom tematikom.”, poručuju organizatori festivala.

Kategorije koje podrazumevaju nagrade su „Jednakost i zajedništvo“ i „Studentski film“.

U žiriju festivala za kategoriju „Jednakost i zajedništvo“ su dr Ana Banić (etnolog i antropolog), Ivana Todorović (dokumentaristkinja) i Petar Veljačić (vizuelni antropolog).

Autor pobedničkog filma u toj kategoriji imaće priliku da bude predavač u okviru Međunarodne škole vizuelne antropologije, koju organizuje Centar za Vizuelnu antropologiju.

Članovi žirija za kategoriju „Studentski film“ su Mikloš Barna-Lipkovski (dokumentarista i novinar), Emilija Bošković (etnološkinja i antropološkinja) i Marija Mrkić (etnološkinja i antropološkinja).

Autor najboljeg studentskog filma imaće priliku da učestvuje u Međunarodnoj školi vizuelne antropologije, u organizaciji Centra za vizuelnu antropologiju – VAC iz Beograda.


UK Parobrod
Kapetan Misina 6a, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..