Samostalna izložba slika, radova na papiru i objekata Joškina Šiljana

Samostalna izložba slika, radova na papiru i objekata Joškina Šiljana
čet, 27. avgust 2020 - ned, 20. septembar 2020

U četvrtak 27. avgusta u 20:00 časova u prostoru BW Experience, Hercegovačka 14, umetnička inicijativa Kvart BW i Galerija ŠTAB, izložbom “Svetlovidi” autora Joškina Šiljana, nastavljaju ovogodišnju izlagačku sezonu. Na novoj Šiljanovoj izložbi beogradska publika imaće priliku da pogleda slike, radove na papiru i objekte, nastale od 2000. godine pa do danas. Selektovani radovi, od kojih većina do sada nije izlagana, pokazuju nam snagu i viziju koje Šiljana izmeštaju iz nametnutog okvira naivne i marginalne umetnosti, postavljajući ga rame uz rame sa velikanima svetske underground i savremene umetničke scene. Muzička podrška na otvaranju biće DJ Fanki Mehaničar. Izložba će biti otvorena za posetioce do 20.09.2020. godine. Radno vreme galerije je svakog dana od 18 do 22 sata.

“Jedna stvar koja se mora razjasniti od samog početka je da Joškin Šiljan nije savant. Njegovo slikarstvo znatno nadmašuje plato koji obično doseže samouki ili naivni umetnik. Šiljanova nezavisnost od akademskog obrazovanja ne znači da je „primitivan“; naprotiv, on dobro poznaje jezik evropskog art brut-a, modernističke i savremene umetnosti i istočnjačke umetnosti i filozofije. Šiljanovo stvaralaštvo nastaje kao rezultat dva formativna uticaja: istorijskih okolnosti 1990-ih koje su ga uvele na put ekspresivne izražajnosti, i filozofska učenja indijskog filozofa Džidua Krišnamurtija, zen budizma i teozofije, koji su formirali njegov umetnički etos. Kroz zen budistički koan - paradoksalnu zagonetku bez rešenja čiji je cilj da odvoji um od logičkog rezonovanja - Šiljan stvara svoj vizuelni jezik spajanjem automatskog crteža i jezičke fraze, priča i uzrečica bez očiglednog smisla, kreirajući apsurdna likovna stanja ispunjena sažetim diskontekstom”... (Iz teksta Aleksandre Lazar, istoričarke umetnosti)

Joškin Šiljan pripada generaciji umetnika koji se na domaćoj umetničkoj sceni formiraju devedesetih godina prošlog veka. Po vokaciji je inženjer građevine, a po rođenju umetnik. Slikarstvom se aktivno bavi od 1987. godine, a zvanično izlaže od 1994. godine. Rođen je 1953. u Pirotu. Živi i radi u Grdelici. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja i jedan je od najpoznatijih i najaktivnijih autora na našoj umetničkoj sceni. Izlagao je u svim značajnijim galerijskim prostorima u Srbiji i regionu, a  izlaganje u svetski poznatim muzejima i galerijama, čini ga jednim od najznačajnijih međunarodno priznatih savremenih umetnika sa ovih prostora.
Učesnik je velikog broja samostalnih i grupnih izložbi, umetničkih kolonija i rezidencijalnih programa u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi nalaze se u značajnim muzejskim i privatnim kolekcijama. Dobitnik je više značajnih nagrada među kojima su: Zlatna paleta – nagrada za slikarstvo na prolećnoj izložbi ULUS-a (2006), Velika nagrada 14. Bijenala naivne i marginalne umetnosti (2009), Glavna nagrada za slikarstvo na papiru OSTEN (2016), Zlatni OSTEN za crtež (2018) itd.


<<  Septembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..