49. REVIJA FILMSKOG STVARALAŠTVA DECE I OMLADINE SRBIJE

49. REVIJA FILMSKOG STVARALAŠTVA DECE I OMLADINE SRBIJE
čet, 25. jun 2020 - uto, 30. jun 2020
Beograd,

Večeras od 20h počinje 49. Revija filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije pod sloganom „Bolje da se deca igraju filmom nego film decom“. U selekciju je ušlo 56 filmova koje će gledaoci moći da pogledaju besplatno počev od danas do 30. juna putem sajta filmskarevija.com. Na današnjoj konferenciji obratili su se ogranizatori i članovi žirija. Nada Savić, producent Revije, a i nekadašnji učesnik ovog festivala, sada filmski profesionalac ovim putem je najavila početak festivala, koji će se po prvi put održati online zbog trenutne situacije: „Imamo zaista lepu selekciju ove godine različitih filmova, počev od dokumentarnih, preko animiranih do igranih filmova.

Tradicionalno, Reviju pomažu Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije i Jugoslovenska kinoteka, a ove godine generalni pokrovitelji Revije su Fondacija za mir i rešavanje kriza i asocijacija Civis. Ove godine, zbog epidemije, neće biti javnih bioskopskih projekcija, već će svi filmovi biti prikazani besplatno putem sajta filmskarevija.com.

Ova tradicionalna godišnja smotra radova mladih filmskih autora od 7 do 19 godina starosti, održava se svake godine krajem juna meseca u organizaciji Centra amaterskog filma Srbije. Direktor Centra amaterskog filma, ujedno i direktor Revije – Vlada Anđelković našalio se rekavši kako se profesionalno se bavim neprofesionalnim filmom i dodao: “Revija je osnovana 1961. godine. A sada postoji samo zahvaljujući dobroj volji i entuzijazmu. Naš dom poslednjih 18 godina je bila Jugoslovenska kinoteka, ali ove godine zbog trenutne situacije imali smo sreće da nam Fondacija za mir i rešavanje krize pomogla da prevaziđemo našu krizu, kao domaćini ovogodišnjeg sedišta Revije. Bližimo se jubileju i očekujemo da dogodine bude prekretnica u svakom pogledu, naime planiramo da proširimo program na mlade iz dijaspore, kao i da predstavimo stvaralaštvo gostujućih zemljama. Nadamo se da ćemo se održati u bioskopima, kao i do sada. Sedamdesetih i osamdesetih godina smo bili poznati u svetu po filmova koje su snimali mladi, a zahvaljujući Donki Špiček i prikazivani na RTS-u. Sada, ovi filmovi mogu da se vide samo na Reviji i na reprizama koje organizujemo širom zemlje. Potrebna je podrška sistema koji mora da shvati značaj ove Revije.“

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije bio je gost ove konferencije, ispred institucije koja je pomagala održavanje ove Revije: „Drago mi je da je Filmski centar Srbije deo ove priče i nastavićemo da dajemo podršku. Neophodno je da postoji sistem, a ne samo entuzijazam jednog čoveka kako bi deca imala mogućost da se upoznaju sa stvaranjem filma, jer je problem srpske kinematografije ustvari problem infrastrukture.“

Dragana Vera Savić, koproducent revije u ime pokrovitelja poželela je dobrodošlicu u zgradu Borisa Vukobrata, u Dobračinoj15, koja je sedište Revije ove godine: „Želela bih da ispred Fondacije za mir i rešavanje kriza i asocijacija Civis  kažem kako nam je drago da smo mogli da pomognemo Vladi Anđelkoviću ove godine i deci koja su uspela da završe svoje filmove uprkos svim nepogodama ove godine. Naš cilj je da podstaknemo povezivanje zemalja Balkana, a jezik filma je univerzalan i treba ga podstaći. Civis podstiče sve što je prava vrednost ovog podneblja, a pre svega mlade ljude.“

Dr Marko Stojanović, antropolog i etnolog u ime žirija najavio je nagrade koje će biti dodeljene ove godine: „Na 49. reviji biće dodeljene sledeće nagrade: Grand prix, prva, druga i treća nagrada za film i nagrade za najbolji scenario (ili ideju), kameru, montažu, zvuk (ili dizajn zvuka) i režiju. Predviđena je i nagrada za najuspešniji klub i najuspešnijeg mentora kao i nagrada za najgledaniji film na sajtu. Ove godine biće dodeljene i nagrada Etnografskog muzeja u Beogradu i etnološko-antropološkog drustva Srbije. Sve nagrade se dodeljuju u dve starosne kategorije – od 7 do 15 godina i od 15 do 19 godina, odnosno za decu iz osnovnih škola i srednjoškolce.“

Snežana Trstenjak, jedna od članica žirija, reditelj aminiranih filmova, animator i profesor najavila je cilj koji će od ove godine biti u fokusu Revije: „Svi filmovi pristigli ove godine imaju zavidan kvalitet, kako rediteljski, tako i animatorski. Ova Revija je vrsta zahvalnosti svim ovim školama koje uporno rade i jedini prostor gde deca mogu da dođu i da vide gde su u odnosu na druge. Skole filma za decu i omladinu su osnova iz kojih se razvijaju budući studenti filma i profesionalci. Neki od mojih studenata su dobili Oskara za specijalne efekte (Đorđe Cakovan – Knjiga o džungli), neki su radili Harija Potera. Naš cilj je uvesti filmski predmet u škole, kao fakultativni predmet ili na neki drugi način. Cilj je opismenjavanje dece u pogledu filma, da sami budu kreatori svog pogleda na svet, a ne onoga što im se servira. Mi smo tu da damo inicijativu i predlog kako da se film vrati u škole.“  Kako Revija nije komercijalnog karaktera i organizuje se u cilju predstavljanja, popularisanja, afirmisanja i unapređenja filmskog stvaralaštva najmlađih filmskih stvaralaca, sve filmove publika će moći da pogledate besplatno putem sajta filmskarevija.com tokom sva četiri festivalska dana.
Zoran Stefanović, pisav i dramaturg, član žirija dodao je da su radovi ove dece značajan deo konematografije i formativno jezgro srpske, a nekada jugoslovenske kinematografije: „Mi sada obnavljamo jedan od sutinskih odlika naše kulture. Mi smo uhvatili korak sa ovom mudrom deca, a naša deca su ravropravni parter, koji su spremni za budućnost. Ova godina će pokazati na visokom nivou šta su sve dostignuća ovog festivala.

Žiri u sastavu Gradimir Stojković, pisac, Zoran Stefanović, pisac, Strahinja Savić, reditelj, Snežana Trstenjak, reditelj i animator i dr Marko Stojanović, etnolog će na proglasiće dobitnike nagrada 29. juna.

O festivalu: Prva Revija održana je 1961. godine kao Revija filmova pionira Jugoslavije pod geslom "Bolje da se deca igraju filmom nego film decom". Revija filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije je njen pravni naslednik. Poslednjih 18 godina Revija je održavana u Beogradu, u Muzeju jugoslovenske kinoteke. Tradicionalno, Reviju pomažu Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije i Jugoslovenska kinoteka, a ove godine generalni pokrovitelji Revije su Fondacija za mir i rešavanje kriza i asocijacija Civis.

Centar amaterskog filma Srbije osnovan je na neodređeno vreme kao dobrovoljno, nestranačko, nevladino, nedobitno udruženje građana radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva u oblasti kulture, medija i obrazovanja kroz razvoj i predstavljanje amaterskog, neprofesionalnog, alternativnog filma. Centar je pravni naslednik Centra organizacije amaterskog filma Jugoslavije sa sedištem u Beogradu, Trg republike br 3. Predsednik Centra amaterskog filma Srbije je Vladimir Anđelković.

O pokroviteljima: Boris Vukobrat je već više decenija jedan od najuspešnijih Srba u dijaspori. U svojstvu osnivača i Predsednika dokazao se kao humanista i filantrop kroz aktivnosti Fondacije za mir i rešavanja kriza sa sedištem u Švajcarskoj i kroz rad u CIVIS - Asocijaciji nevladinih organizacija Jugoistočne Evrope sa sedištem u Beogradu. Kroz svoj rad na pomirenju i rešavanju kriza na prostoru Balkana, ali i na ekonomskom povezivanju Francuske i Rusije i drugih zemalja Boris Vukobrat odlikovan je sa dve Legije časti i nominovan nekoliko puta za Nobelovu nagradu za mir.


Jugoslovenska Kinoteka
Kosovska 11, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..