Promocija knjige „Kuća Teodore K.“ Nedžada Ibrahimovića

Promocija knjige „Kuća Teodore K.“ Nedžada Ibrahimovića
pet, 31. januar 2020
Beograd, Srbija

U petak, 31. januara u 19h u CZKD održaće se promocija knjige „Kuća Teodore K.“ Nedžada Ibrahimovića, u izdanju Frakture (Zagreb 2019). Knjiga je drugi roman trilogije „Inkapsulirana tijela“. Na promociji će govoriti: Miško Šuvaković i Marjan Čakarević. Nakon što osoblje napusti bolnicu za mentalno oboljele smještenu u idiličnoj prirodi bolesnici i izbjeglice koji su se u njoj našli moraju nekako organizirati svoj život. U prividnome miru na mjestu gdje su oboljeli zdraviji od onih izvan bolničkoga kruga događaju se ljubavi i smrti, bolesti i životne radosti, sve ono što život čini svakodnevnim, dok vani u neposrednoj okolici bijesni posljednji europski rat.

Sve njihove aktivnosti, barem on tako misli nadzire Mirko Ristić pjesnik i pisac primijenjene književnosti koji je odavno prestao pisati. U osvit rata dok su se uokolo nosile mošti Lazarove i podgrijavale nacionalističke strasti, on s jedne strane traži istinu o masovnoj grobnici iz Drugoga rata a s druge želi ispuniti posljednju majčinu želju no to će ga dovesti do niza problema a njegovu dragu Enidu će smjestiti u umobolnicu.

Ludilo koje se ciklični ponavlja, nikada razjašnjeni masovni zločini, kosti koje se prenose, duše koje ne mogu pronaći mir, knjige koje ne mogu biti ispisane, sasvim zamršeni obiteljski odnosi, sav ljudski jad i tuga, i svi oni odbačeni od društva završavaju u staroj austorugarskoj zgradi daleko van svih putova. Kuća Teodore K. briljantan je roman je o uzrocima zla, o dubini problema, o ljudskim sudbinama koje se isprepliću u najčudnovatijim okolnostima, koje poput riba čekaju kamo će ih struja odnijeti. Nedžad Ibrahimović ispisao je nadrealnu sliku koja je savršen odraz stvarnoga svijeta.

Rođen u Tuzli. Završio televizijske studije na Media-akademiji u Hilversumu (Nizozemska). Osnovao i uređivao časopisa za kritiku i umjetnost teorije Razlika/Differance (razlika-differance.com). Nagrađen prvom nagradom Fondacije za kinematografiju BiH 2006. godine za scenarij za igrani film Kuća na otoku. Nagrađen nagradom Fondacije za izdavaštvo BiH za knjigu pjesama Mala povijest smrti i pisanja. Kao Fulbright profesor 2006-2007. predavao Južnoslavenski film i Južnoslavensku književnost u egzilu na University of Washington u Seattleu (USA). Obavljao funkciju Predsjednik PEN Centra BiH 2014-2017.

Na Filozofskom fakultetu u Tuzli predaje teoriju književnosti i teoriju filma.


Centar za kulturnu dekontaminaciju
Birčaninova 21, Beograd
<<  Maj 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..