PREDAVANjE „KOLEVKA OBRENOVIĆA“

PREDAVANjE „KOLEVKA OBRENOVIĆA“
sub, 7. decembar 2019
Beograd, Srbija

U Domu Jevrema Grujića u Svetogorskoj 17, u subotu, 7. decembra u 19 časova, viši kustos i direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja, istoričar Aleksandar Marušić, održaće predavanje „KOLEVKA OBRENOVIĆA“. Postanak novovekovne Srbije kao i poreklo dinastije Obrenović, vezani su za rudničko-takovski kraj. Od samog osnivanja, Muzej rudničko-takovskog kraja upravo se bavi kulturnom istorijom rudničko-takovskog kraja i dinastijom Obrenović, njihovim uticajem na srpsku istoriju i kulturu, i prožimanjem sa evropskim tokovima.

Predavanje sagledava i pruža podatke o familiji Obrenović-Teodorović koja početkom XIX veka živi i stasava na prostoru rudničko-takovskog kraja, tačnije u selima Brusnica i Gornja Crnuća, a čiji uspon počinje izbijanjem takovskog, odnosno Drugog srpskog ustanka na Cveti 1815. godine. Kroz prikaz dalje sudbine porodice, biće dat osvrt i na odnos vođe ustanka i rodonačelnika vladarskog doma Obrenovića, kneza Miloša, kao i njegovih naslednika prema pomenutom kraju, tačnije, biće istaknuti njihovi međusobni uticaji i prožimanja.

Uz izložbu Srpski kraljevski portreti, u Domu Jevrema Grujića, 7. decembra, u 19 časova, Aleksandar Marušić će rasvetliti i dopuniti činjenice o jednoj od najvažnijih srpskih dinastija, njenim počecima i odnosu sa prostorom gde je nastala.


Dom Jevrema Grujića
Svetogorska 17, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..