15. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih“

15. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih“
uto, 9. april 2019 - pon, 15. april 2019
Beograd,

15. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih“ održaće se od 9. do 15. aprila 2019. u Kombank Dvorani. Ovogodišnji petnaesti festival „Sedam veličanstvenih“ biće obeležen izuzetnim ostvarenjima sa najvećih i najznačajnijih festivala i filmovima nekih od najvećih evropskih autora. Višestruki pobednik ovogodišnjeg Sandensa, zadivljujuće ostvarenje, čiji prizori podsećaju na slike holandskih majstora, maestralna „Zemlja meda“ otvara festival. Film veličanstvene lepote koji nas vodi na slikovite planinske visove gde jedna žena, kao u iskonskim vremenima, pronalazi med u stenama i uči nas kako se sklapa pakt s prirodom. Festival ove godine proslavlja specijalni jubilej – u okviru ove jedinstvene antologije modernog dokumentarnog filma biće prikazan 100. film.

Ta čast da bude 100. veličanstveni dokumentarac pripala je ostvarenju „Mostovi vremena“ koje je svojevrsni manifest dokumentarizma i velika pohvala nekim od najvećih majstora poetskog filmskog izraza. Ovo je zajedničko ostvarenje letonske rediteljke Kristine Briede i posvećenog litvanskog dokumentariste Audrijusa Stonisa, koji već po četvrti put dolazi u Beograd kao jedan od vrhunskih evropskih autora.

Beogradska publika će moći da uživa u ostvarenjima još dvoje najvećih svetskih autora modernog dokumentarizma – Hedi Honigman i Nikolausa Gejrhaltera. Hedi Honigman, čiji je fascinantni „Zaborav“ 2009. bio jedan od „Sedam veličanstvenih“, ovoga puta je svoju stvaralačku energiju usmerila na priču jednostavnog naslova „Prijatelj“, o bićima čija inteligencija, veština, ljubav i odanost prelaze granice svih očekivanja. Austrijski proslavljeni dokumentarista, Nikolaus Gejrhalter, u svom osobenom stilu, napravio je spektakularni vizuelni dokument „Zemlja“ čija je premijera bila na festivalu u Berlinu, o planeti na kojoj svakoga dana ljudi kao „najodlučniji geološki faktor našeg vremena“ pomeraju brda i planine, drastično menjajući lice Zemlje.

Beogradska publika koja ima poseban odnos prema finskom dokumentarcu, moći će da vidi i jedno izuzetno ostvarenje sa severa Evrope. „Atos i Amin“ je film koji je već početkom ove godine obeležio dokumentarističku scenu Evrope, izabran da otvori nekoliko vodećih festivala. To je očaravajući dokumentarac, razigranog autorskog postupka koji, govoreći o magiji detinjstva, svedoči o dramatičnom sudaru dominantnih kultura u savremenom svetu. Pobednik velikog festivala u Lajpcigu, italijanski angažovani dokumentarac „Imala sam san“ je posveta borbi za poziciju i prava žena koja je intenzivno prisutna u različitim sferama života u Evropi u poslednjih nekoliko godina i impresivni desetogodišnji projekat u kome autorka kreira svojevrsno kinematičko ogledalo. Verovatno najekskluzivnije ostvarenje je „Šta Vala hoće“, koje takođe dolazi sa Berlinskog festivala, priča priču o neukrotivoj tinejdžerki u kojoj pobuna i bes prete da se svakog trenutka pretvore u erupciju vulkana dok prolazi surovu obuku za specijalnu policiju u palestinskom getu.

Utorak, 9. april - 20:00
ZEMLJA MEDA
МЕДЕНА ЗЕМЈА
Severna Makedonija 2019.
85 minuta
režija: Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov

Sreda, 10. april - 20:00
MOSTOVI VREMENA
LAIKA TILTI
Letonija, Litvanija, Estonija 2018.
80 minuta
režija: Kristina Briede i Audrius Stonis

Četvrtak, 11. april - 20:00
ŠTA VALA HOĆE
WHAT WALAA WANTS
Danska, Kanada, 2018.
89 minuta
režija: Kristi Garland

Subota, 13. april - 20:00
IMALA SAM SAN
AVEVO UN SOGNO
Italija, Francuska 2018.
84 minuta
režija: Klaudija Tozi

Nedelja, 14. april - 17:30
PRIJATELJ
BUDDY
Holandija 2018.
86 minuta
režija: Hedi Honigman

Nedelja, 14. april - 20:00
ATOS I AMIN
AATOS JA AMINE
Finska, Belgija, Nemačka 2019.
73 minuta
režija: Reta Huhtanen

Ponedeljak, 15. april - 20:00
ZEMLJA
ERDE
Austrija 2019.
115 minuta
režija: Nikolaus Gejrhalter

Za publiku je pripremljeno i neočekivano iznenađenje – prvi put dve dodatne specijalne projekcije – „Cinema Komunisto“ i „Druga strana svega“ Mile Turajlić koja je upravo ovim filmovima, a posebno osvajanjem glavne nagrade na najznačajnijem evropskom festivalu IDFA u Amsterdamu, značajno uticala na promenu statusa srpskog dokumentarnog filma u Evropi.

Petak, 12. april - Specijalne projekcije u Sali 6
Filmovi Mile Turajlić
18:00 Cinema Komunisto

 Petak, 12. april - Specijalne projekcije u Sali 6
Filmovi Mile Turajlić
20:00 Druga strana svega
The Other Side of Everything


Kombank dvorana
Trg Nikole Pašića 5/a, Beograd
<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..