KONCERT HARFISTKINJE KATARINE STANKOVIĆ!

KONCERT HARFISTKINJE KATARINE STANKOVIĆ!
čet, 3. novembar 2022, 20:00 h
,

Dobitnica prve i specijalne nagrade na međunarodnom takmičenju „Karel Patras“ u Pragu, studentkinja doktorskih studija Fakulteta muzičke umetnosti, harfistkinja Katarina Stanković održaće solistički koncert u četvrtak, 03. novembra 2022. godine (20č) u Ustanovi kulture Gvarnerijus. Uz klavirsku saradnju Bojane Zagorac izvešće dela Glijera, Jovanovića i Zabela. Ulaz na koncert je slobodan a mesta se mogu rezervisati putem mejla Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili telefonom 066/8028-368. Ovaj koncert deo je jedanaeste sezone ciklusa "FMU i Gvarnerijus nagrađuju", koji promoviše najbolje studente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Katarina Stanković je počela da svira harfu sa šest godina. Od 2011. godine studira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. mr Ljiljane Nestorovske gde završava osnovne akademske (2015.) i master akademske studije (2017.). Godine 2018. godine uspešno završava master studije u klasi profesorke Jane Bouškove na Akademiji muzičke umetnosti u Pragu (Akademie múzických umění v Praze, HAMU), a 2019. godine završava program stručnog usavršavanja na Akademiji muzičke umetnosti u Pragu u istoj klasi. Trenutno je studentkinja druge godine doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. mr Ljiljane Nestorovske.

Nastupala je na koncertima u okviru Festivala harfe u Pragu, Festivala harfe u Beogradu, Festivala ruske muzike „Boljšoj” u Drvengradu, Festivala studenata Univerziteta umetnosti u Beogradu „Festum”, festivala „Kult”. U februaru 2020. godine nastupa sa Simfonijski orkestrom Radio Televizije Srbije kao solista na koncertu u okviru ciklusa „Mladi i uspešni“. Kao jedna od najuspešnijih studenata Muzičke akademije u Pragu, izvodi premijerno A. Zabelov Koncert za harfu i orkestar Op. 35 u pratnji Praške filharmonije (2017). U septembru 2016. godine nastupa u okviru ciklusa solističkih koncerata „Fmu i Gvarnerijus nagrađuju“. Sa uspehom je učestvovala na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu od kojih se izdvajaju treća nagrada na Internacionalnom festivalu harfe u Zagrebu (2018.), prva nagrada i specijalna nagrada za najbolje odsviranu zadatu kompoziciju na međunarodnom takmičenju „Karel Patras“ u Pragu (2017.).

Usavršavala se kod istaknutih harfista. Pohađala je Skandinavski kurs harfe (Scandinavian Harp Course, 2019.), letnju školu u Oslu (Voksenåsen Summer Academy, 2019.) i internacionalnu letnju školu u Nici (Academie Internationale d’Ete de Nice, 2013.) kod tadašnjeg solo harfiste Metropoliten opere Emanuela Sejsona.

Višestruki dobitnik stipendija Fonda za mlade talente „Dositeja“ i stipendije Višegrad fonda.
 
Bojana Zagorac, rođena u Beogradu, diplomirala je i magistrirala Klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Srđana Grbića. Usavršavala se u Francuskoj na Evropskom konzervatorijumu muzike u Parizu u klasi prof. Igora Laska. Pohađala je majstorske kurseve Arbo Valdme u Sarajevu, Konstantina Boginoa u Beogradu i Suzan Roš u Parizu. Dobitnica je više nagrada sa republičkih i saveznih takmičenja, kao i nagrade za najbolju interpretaciju iz fonda ’Katarina Aćimović’ 1982. i 1984. godine. Nastupala je kao solista, kamerni muzičar i klavirski saradnik širom zemlje i inostranstva. Sarađivala sa istaknutim muzičarima, violinistom Stefanom Milenkovićem, Bregenc-Austrija, flautistom Miomirom Simonovićem, Somborske muzičke večeri, koncerti u Skupštini grada, ciklus Zvuci Senjaka itd., perkusionistom Srđanom Palačkovićem, muzika za udaraljke i klavir u SKC-u, trubačem Mladenom Đorđevićem, Nacionalna koncertna sezona, Dom Omladine – Podgorica.

Nastupala je kao klavirski saradnik na brojnim međunarodnim takmičenjima, Rim-međunarodno takmičenje flautista 1997. god.; Đenova-međunarodno takmičenje, N.Paganini –violina 1996. god.; Tonbridž-Engleska, međunarodno takmičenje flautista 1996. god. Bojana Zagorac je zvanični klavirski saradnik od osnivanja Festivala Harfe, kao i međunarodnog takmičenja za harfiste koje se svake godine održava u Beogradu. Povodom pedesetogodišnjice UN, 1996. godine, zajedno sa flautiskinjom Marijom Raičković,održala je koncert u svečanoj sali UN u Njujorku.

Godine 1996. zasniva radni odnos na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na poliinstrumentalnoj katedri kao umetnički saradnik, a 2003. god. napreduje u zvanje višeg umetničkog saradnika dok 2007. god. postaje samostalni umetnički saradnik i sekretar katedre. Sa studentima ostvaruje veliki broj zapaženih nastupa na koncertima,festivalima i takmičenjima. Ujedno 1997. 2008. 2012. i 2014. god. Fakultet muzičke umetnosti joj dodeljuje zahvalnicu za izuzetne rezultate.    

Za dodatne informacije i rezervaciju karata, kontaktirajte nas telefonom ili mejlom.


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..