ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #29

ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #29
pet, 14. oktobar 2022
Beograd,

U petak, 14. oktobar 2022. u 18:00 // Dom omladine Beograda, Tribinska sala predavanje i preslušavanje ploča, Velvet Underground – “Velvet Underground” (1967), Lou Reed – “Transformer” (1972). Ploče donose: Žikica Simić i Dragan Ambrozić. Predstavljamo neke od najvažnijih stranica i najboljih albuma popularne muzičke istorije! Ovoga put se, krajnje privatno, bavimo pločama koje vole Žikica Simić i Dragan Ambrozić! Osamdeset je godina od rođenja Lou Reeda, te predstavljamo: Lou Reed specijal!

Velvet Underground – “Velvet Underground” (1967) - Jedna od najznačajnijih ploča u istoriji rokenrola, prvi album njujorškog sastava Velvet Underground, pokazao je da je moguće spojiti avangardnu umetnost i gitarsku muziku, tako da daju novi, do tad nečuveni kvalitet. Ne samo to – vođeni pre svega kreativnim tandemom Lou Reed / John Cale, pod zaštitom Andy Warhola kao mentora, oni su joj dali moća da progovori o stvarnom životu: po prvi put je ona svedočila o mračnoj strani grada, i gubitnicima svih vrsta. Remek delo koje i dalje insipriše ljude da prave svoje bendove.

Lou Reed – “Transformer” (1972) - Ključni album za razumevanje njujorškom potkuturnog milje sa početka sedemdesetih, koji je u mnogo čemu bio preteča mnogih savremenih umetničkih i društvenih pokreta. “Transformer” je etablirao Lou Reeda kao solo autora i u punom sjaju demonstrirao njegovu sposobnom pisanja “kratkih priča”, po čemu je ostao upamćen. Uz malu pomoć producenta Davida Bowiea, usput je lansirao kemp estetiku kao estetiku koja donela novu umetničku oštricu unutar rok kulture. Album koji je uveliko bio ispred svog vremena, po fluidnoj seksualnosti i temama kojima se bavio, jednako uzbudljiv sad, kao i pre tačno pola veka.

Ciklusom razgovora pod imenom „Zlatne godine“ želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..