Prateći program izložbe Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma

Prateći program izložbe Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma
pet, 12. novembar 2021 - sub, 13. novembar 2021

Tokom trajanja izložbe Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma u Galeriji Matice srpske posetioce očekuje bogat i kvalitetan prateći program koji je pripremljen sa željom da se publici i posetiocima približi osnovna ideja i osobenosti evropskog i srpskog simbolizma. U petak, 12. novembra 2021. godine u 19.00 sati u Galeriji Matice srpske biće priređeno autorsko tumačenje izložbe, koje će održati dr Snežana Mišić. U subotu, 13. novembra 2021. godine u 17.00 sati u Galeriji Matice srpske biće održano predavanje San kao umetnost dr Dunje Cigić Gavrilović. Prateći program izložbe biće realizovan uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera.

Autorsko tumačenje izložbe "Između dva sveta, čulnog i duhovnog"
dr Snežana Mišić / 12. novembar u 19.00 sati

U petak, 12. novembra 2021. godine u 19.00 sati u Galeriji Matice srpske biće priređeno autorsko tumačenje izložbe, koje će održati dr Snežana Mišić, muzejska savetnica Galerije Matice srpske.

Krupne i dramatične društvene i istorijske promene do kojih je došlo u poslednjim decenijama XIX veka iz temelja su uzdrmale zapadnu civilizaciju. Novo doba ‒ fin-de-siècle obeležilo je nezadovoljstvo životom, osećanje otuđenosti i ništavila, što je umnogome definisalo kulturnu klimu na prelazu vekova i tokom prvih decenija XX veka, i dovelo do stvaranja internacionalnog umetničkog pravca simbolizma. U nameri da se spozna realnost izvan granica čulne percepcije i razuma, simbolizam je podrazumevao bekstvo od stvarnosti i okretanje svetu ideja, svetu duše. Odbacujući mimetičku potčinjenost prirodi, simbolisti su se okrenuli temama poput sna, smrti, prolaznosti, fatalnim ženama, mitologiji, (pseudo)religiji, širokom polju ezoterije, prirodi i nacionalnim temama, tražeći inspiraciju uglavnom u prošlosti, u antičkim i biblijskim motivima, srednjovekovnim legendama, ali i u savremenim događajima.

Broj mesta je ograničen. Vaše prisustvo možete prijaviti popunjavanjem kratkog elektronskog formulara: ovde >>

Predavanje "San kao umetnost"
dr Dunja Cigić Gavrilović / 13. novembar u 17.00 sati

U subotu, 13. novembra 2021. godine u 17.00 sati u Galeriji Matice srpske biće održano predavanje San kao umetnost dr Dunje Cigić Gavrilović, osnivača Simboloterapije®️ i profesorke Visoke strukovne škole za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu.

San je dragulj psihe. Slojevit u svojoj prirodnoj lepoti može nam dati toliko toga. San je neispitana umetnost, izvor inspiracija, delo koje je stvoreno i iz kog se stvara. Samo u snu vi ste i umetnik i posmatrač i primalac njegove beskrajne mudrosti i šarenolikosti. Snovi i umetnost povezani su od davnina neraskidivom vezom. Ta veza je uvek bar jednim delom obavijena misterijom.

Broj mesta je ograničen. Vaše prisustvo možete prijaviti popunjavanjem kratkog elektronskog formulara: ovde >>

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..