Peti Beogradski mesec fotografije

Peti Beogradski mesec fotografije
sub, 8. maj 2021 - čet, 3. jun 2021

Peto izdanje Beogradskog meseca fotografije  održava se od 8. maja do 3. juna 2021. godine na 15 lokacija. Tokom trajanja manifestacije biće predstavljeni radovi oko 50 autora iz 15 zemalja, u oko 20 izložbenih celina. Beogradski mesec fotografije biće otvoren 8. maja grupnom izložbom u Kući legata i Bioskopu Balkan. U Kući legata će od 18 časova biti otvorena izložba „Novi talenti” koju je podržao Nikon Srbija. Beogradski mesec fotografije je prvi put organizovan 2016. godine a ovogodišnje izdanje je peto po redu.

Organizacioni tim ovo izdanje manifestacija posvetio je svima onima koji su ugroženi haosom izazvanim epidemijom Covid-a 19, onima koji više nisu sa nama, kao i svima koji se trude da nam učine život mogućim i lakšim. 

Žiri koji čine Paulina Ana Galančak (predsednica TIFF kolektiva i fondacije, kokreatorka TIFF festivala, kulturna animatorka, kustoskinja i fotografkinja), Mikiko Kikuta (umetnički direktor Šiogama fotografskog festivala u Mijagi kao i Setouči internacionalnog fotografskog festivala Takamatsu u Japanu), Fransesk Fabregas (fotograf i član Komiteta za promociju Nacionalnog plana za fotografiju), V. M. Hant (šampion fotografije, kolekcionar, kustos, konsultant i predavač) i Branimir Karanović (fotograf i profesor fotografije) odabrao je najbolje radove iz Srbije i regiona koji će biti predstavljeni na ovoj izložbi. Svoje radove izložiće Ljubov Rakšina iz Rusije (1. mesto), Maksim Matis iz Belgije (2. mesto) i Kristina Sergejeva iz Rusije (3. mesto), kao i Nađa Repman koja je dobila nagradu za najbolji domaći projekat.

Takođe od 8. maja posetioci će biti u prilici da posete samostalne izložbe sledećih autora: Dušan Kochol, Karolina Patos, Lorena Ros, Marija Ćalić, Matej Milenković, i Vladimir Živojinović će svoje radove izložiti u Kući legata, a Stephanie Pistel, Ines d’Orey, Ivan Blazhev, Karsten Kronas, Klaus Pichler, Made of Photos #2, Milan Marković, Miloš Nešić, Miloš Tomić, i Olatz Vazquez u Bioskopu Balkan.

Uspeh festivala baziran je na tri jaka stuba: kvalitetu domaće fotografske scene, saradnji sa umetničkim fondacijama, muzejima, galerijama i svim inostranim kulturnim centrima i ambasadama u Beogradu, kao i kontaktima i saradnjama sa drugim međunarodnim manifestacijama koje pružaju šansu da srpski fotografi prezentuju svoje radove u inostranstvu, uz dovođenje stranih fotografa u Beograd.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..