Miomir Grujić - Fleka, retrospektivna izložba

Miomir Grujić - Fleka, retrospektivna izložba
pet, 23. april 2021 - pon, 21. jun 2021
,

Kustoskinja izložbe i urednica monografije je Darka Radosavljević Vasiljević. Izložbeni segment projekta ostvaren je u saradnji Muzeja savremene umetnosti i Remont-nezavisne umetničke asocijacije. Izložba će biti otvorena u petak, 23. aprila u periodu od 18 do 20 časova. Projekat „Javni ilegalac“ posvećen je kompleksnom multimedijalnom stvaralaštvu Miomira Grujića – Fleke, kultne ličnosti beogradske umetničke scene 80-ih i 90-ih godina prošlog veka a čine ga tri nezavisne celine.  U Salonu MSUB održava se multimedijalna retrospektivna izložba, u Remont galeriji se predstavljaju do sada neizlagani radovi – aktovi, a u izdanju Remont NUA je objavljavljena i monografija. 

Miomir Grujić - Fleka je fenomen koji je obeležio urbanu kulturu osamdesetih i devedesetih u Srbiji i pomerio mnoge granice percepcije umetničkog stvaralaštva. Pokrenuo je više inicajtiva koje su snažno uticale na razvoj urbane kulture, od kojih su najzanačjnije: klub Akademija, Radio Šišmiš i projekat Urbazona. U časopise i novine sa kojima je sarađivao, ili ih uređivao, unosio je provokativne, angažovane tekstualne i grafičke sadržaje. Kao vizuelni umetnik delovao je od sredine do kraja osamdesetih unevši na tadašnju recentnu umetničku scenu drugačiji  senzibilitet i odnos prema umetničkom stvaralaštvu.  Krajem osamdesetih, usled oštećenja vida, započinje novu performativnu i društveno angažovanu  fazu, prvenstveno realizovanu kroz autentični audio format Radija Šišmiš i pokreta Urbazona.

Sebe je često nazivao „Javnim Ilegalcem“ a tu, naizgled besmislenu, sintagmu objašnjavao: „Ona ukazuje na sav apsurd i izvrnuti smisao kojim je bila obeležena naša stvarnost. Svaki pokušaj pobune drugačijeg mišljenja, izazivao je neopisivo podozrenje u okruženju“ i „Umetnik je javni ilegalac. Umetnik kao proces, zračenje koje traje bez obzira da li je zapaženo ili zanemareno. Besmisao i apsurd, ironija i cinizam odlike su aktuelne stvarnosti, i istovremeno najbolja sredstva u raskrinkavanju i borbi protiv takve stvarnosti.“

SALON MSUB

Kao kompleksan poduhvat predstavljanja značaja Miomira Grujića – Fleke, ova izložba je fokusirana na njegov kratak opus vizuelnog umetnika, koji je manje poznat javnosti, ali svakako uključuje druge interdisciplinarne segmente, izuzetno važne za percepciju njegovog stvaralaštva.  

Izložba je koncepcijski  podeljena u tri zone. Prva pod nazivom IDENTITET versus AUTORITET, inspirisana je izjavom, naslovom jednog od intervjua  i predstavlja kultne tekstove ovog autora. Druga je INSTINKT ZONA, inspirisana ultimativnim - kultnim Flekinim tekstom „Instikt-ultrazona“  i bavi se  Flekinim vizuelnim/ slikarskim radovima osamdesetih godina. Treća,  ZOMBI ZONA u formi dokumentacije ali i audio – video radova, ukazuje na neuništivost duha, društveni angažman i kreativnu snagu Grujića.

REMONT GALERIJA

Tokom pripreme projekta otkriven je fascinantan broj crteža i grafika na temu ženskog akta. Opus od tridesetak aktova nastalih od sredine do kraja osamdesetih premijerno se predstavlja publici  u Remont galeriji.

MONOGRAFIJA

Monografija na 280 strana predstavlja kompletno i kompleksno stvaralaštvo Miomira Grujića – Fleke. Knjiga sadrži tridesetak tekstova od kojih oko trećinu čine novi autorski tekstovi, dok ostali deo čine reprinti Flekinih tekstova i intervjua. Ključni tekstovi su prevedeni na engleski.  Promocija monografije održaće se tokom maja 2021.

Tokom trajanja izložbe publika će moći da pogleda i projekcije sledećih filmova u navedenim terminima:
12.00, 14.00, 16.00 i 18.00 časova
 
1. ZOMBIETOWN (1995) 25'32''
Autor: Marc J. Hawker
Produkcija: Darkfibre Entertainment Ltd., Flipside Productions, Lomond Television
 
2. BEOGRADSKI INTERVJU – BIT (1997) 30'30''
Autor: Dragana Kanjevac
Produkcija: Studio B
 
3. AKADEMIJA REPUBLIKA (1997) 30'12''
Autori: Zoran Vujović, Dragana Kanjevac
Produkcija: B92
 
4. PARALELNI SVET (1995) 6'51''
Autori: Janko Baljak, Zoran Petrović, Vesna Pavlović
Produkcija: B92
 
5. GRAĐANIN X (1996) 26'35''
Autor: Dragana Kanjevac
Produkcija: TV Politika
 
Subotom u 18.00 časova:
BY FLEKA – GLAS UNDERGROUNDA (2017)  75'53''
Autor: Darko Pavlović
Produkcija: Kulturni centar Šabac i nezavisna produkcija Opušteni diktator

Miomir Grujić - Fleka (Šabac, 1954 – Beograd, 2003) studirao je pravo i slikarstvo u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti 1985, gde je i magistrirao 1987. godine. Od sredine sedamdesetih aktivan je na kulturnoj i društvenoj sceni kao inicijator i organizator različitih programa, novinar i multimedijalni umetnik. Kao dvadesetogodišnjak, u rodnom gradu Šapcu sarađuje sa različitim organizacijama i štampanim medijima (Kolokvijum, 25.maj i drugi) a krajem sedamdesetih inicira otvaranje Zavičajnog kluba studenata. Klub je kolokvijano nazivan „Rupa“, a  i danas radi pod tim nazivom. Na početku studija u Beogradu započinje saradnju sa Omladinskim novinama i drugim štampanim medijima gde kao saradnik i urednik objavljuje literarne radove, ilustracije, tekstove, eseje, prevode iz oblasti popularne kulture, proširenih medija i teorije umetnosti. Upisavši Fakultet likovne umetnosti (FLU), vrlo brzo postaje glavni i odgovorni urednik časopisa 4F, Univerziteta umetnosti u Beogradu (1982-1984), a zatim i programski urednik kluba Akademija pri FLU (1984-1989). U rad Kluba Akademija unosi nove standarde, programski povezuje vizuelnu umetnost i rock&roll scenu. U istom periodu intenzivno izlaže na samostalnim i grupnim izložbama. Krajem osamdesetih oboljeva i gubi vid.  Decembra 1989. godine na Radiju B92  pokreće eksperimentalni medijski program Radio Šišmiš, koji se sa jednim prekidom emituje do marta 1999. Paralelno, 1993. godine  pokreće projekat URBAZONA koji se kroz preko stotinu razlićitih akcija realizuje u  formalnim i neformalnim prostorima do 2000. godine. Od 2000.godine, u saradnji sa KC REX-om realizuje projekat TROTOLETAK  u okviru koga objavljuje vizuelne priloge u dnevnom listu Danas.  

23. april Salon MSUB
26. april Remont galerija

Fotografija: Goran Basarić


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..