Izložba “Strelice/Arrows” Simonide Rajčević

Izložba “Strelice/Arrows” Simonide Rajčević
uto, 13. oktobar 2020 - pet, 30. oktobar 2020
Beograd,

Od 13. do 30. oktobra 2020. // Galerija Doma omladine Beograda - „Izložba slika Simonide Rajčević predstavlja objedinjeni nelinearni narativni tok, kroz koji umetnica prikazuje diverziju nastalu usled disperzivnog konstrukta odnosa moći. Pozicija sagledavanja šire slike projekta Strelice bi mogla biti iščitana kroz fragmente iz popularne kulture, ali ujedno i shvaćena kao referentni sistem koji objedinjuje i suprotstavlja normative ustanovljene u kulturi i društvu. Insceniranjem događaja, koji u momentu eskalacije postaju zaleđeni u vremenu, umetnica ukazuje na važnost pozicija agresora i žrtve koji se pod određenim okolnostima bore za autoritativnost nad drugim(a).

Na taj način simulakrumi sa slika postaju označitelji za borbu koja u zavisnosti od prikaza događaja predstavlja svojevrsnu aluziju na društvene diskurse pozicionirane u popularnoj kulturi, a kroz preneseno značenje – u svakodnevnom životu.” - Iz teksta Jelene Pavićević, urednice likovnog programa DOB
 
Simonida Rajčević rođena je u Beogradu 2. aprila 1974. godine. Diplomirala 1997, 1999. godine magistrirala, a 2015. godine je doktorirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dobila je DAAD stipendiju za prvu godinu postdiplomskih studija u Berlinu. Član je ULUS-a od 1998. godine. Od 2000. godine radi na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu, trenutno u zvanju vanrednog profesora. Od 2008. do 2010. godine radila je kao docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i u inostranstvu.
 


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..