Razgovor sa pozorišnim i vizuelnim umetnikom iz Bejruta Rabiom Mrueom

Razgovor sa pozorišnim i vizuelnim umetnikom iz Bejruta Rabiom Mrueom
uto, 15. septembar 2020, 19:00 h

Bojan Đorđev, pozorišni autor iz Beograda, vodiće onlajn razgovor 15. septembra u 19h sa Rabiom Mrueom (Rabih Mroue), pozorišnim i vizuelnim umetnikom iz Bejruta, autorom performansa, videa, instalacija i performativnih „neakademskih predavanja“, od kojih se neka bave i građanskim ratom u Libanu i drugim konfliktima na Bliskom istoku.  Ovaj razgovor odigraće se u okviru projekta  „O zlikovcima, tuđinima i superherojima. O drugim pričama” u organizaciji mreže  Create to Connect -> Create to Impact koji traje od 15. septembra do 3. oktobra. Uputstvo za pristup dešavanjima na internetu nalazi se na linku >>

Mrue je poznat beogradskoj publici još od 2011. kada je u organizaciji Teorije koja Hoda, gostovao sa performansom “Inhabitants of Image / Stanovnici slike” koji se bavio kultom "mučenika" heroja libanskog građnskog rata. Veliku pažnju međunarodne publike Mrue je privukao performansom “Pixelated revolution/ Pikselizirana revolucija”, premijerno izvedenim na 13. Dokumentima u Kaselu 2012, koji istražuje snimke telefonom sirijskog građanskog rata, među kojima je i jedan u kojem čovek snima sopstvenog ubicu u trenutku ispaljivanja metka.

Mrue je takođe dobitnik specijalne nagrade 50. BITEF-a 2016. godine za predstavu “Riding on a Cloud / Jašući oblak”. Premijera njegovog sledećeg rada “Second Look/Drugi pogled” - TV serije naručene od strane festivala Štajerska jesen koji se ove godine realizuje pod sloganom “Panic TV / TV panica” -  u saradnji sa stalnom partnerkom Linom Maždalani (Majdalanie), desiće se online 24. septembra ove godine. Mrue je rezidentni reditelj Minhenskog pozorišta Kammerspiel i gostujući predavač na brojnim evropskim umetničkim školama, između ostalog i mentor Đorđevu na studijama na DasTheater u Amsterdamu.

Pored Mruea, biće održani i razgovori sa književnicom Barbi Marković (17. septembar u 19h) i rediteljem Želimirom Žilnikom (19. septembra u 18h).

Eksperimentalni umetničko-istraživački projekat “O zlikovcima, tuđinima i superherojima. O drugim pričama” se odvija putem interneta i okuplja petnaest međunarodnih umetnika i umetnica koji su, kroz seriju „Radnih susreta”, pozvani da promisle temu heroizma. Kao deo zajedničkog procesa istraživanja i podsticaj koleginicama i kolegama, troje renomiranih autora koji u sopstvenoj umetničkoj praksi dodiruju aspekte teme, javno će govoriti o svom radu.

Završne prezentacije učesnika biće dostupne online od 2. oktobra na engleskom jeziku,  a u  CZKD - Centru za kulturnu Dekontaminaciju, u Beogradu   3. oktobra 2020. godine biće održana javna prezentacija na srpskohrvatskom jeziku.

Prvo izdanje „Radnih susreta” koncipirala je i organizovala grupa urednika: Bojan Đorđev, Siniša Ilić (vizuelni umetnik/Beograd), Nataša Mackuljak i Ivana Marjanović zajedno sa Draganom Jovović (producentkinja/Beograd). Projekat se realizuje uz podršku programa Kreativna Evropa Evropske unije, kao i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..