Performans Prema dostojanstvu (starenja) Vlaste Delimar & Vesne Stilinović

Performans Prema dostojanstvu (starenja) Vlaste Delimar & Vesne Stilinović
pet, 9. septembar 2022, 19:00 h
Beograd, Srbija

Izvođenje erformansa 09.09.2022. godine u 19h - Uz dirljivu i vrlo snažnu rečenicu Vesne Stilinović “nisam znala da će mi starost biti tako lijepa” dogodila mi se pojačana potreba za nastavkom rada na problematici starenja i starosti. Do sada sam se bavila Pripremanjem za starenje uz nekoliko performansa u kojima je bila uključena i moja mama koja mi je pomogla da pokušam zaobići ili popraviti neke greške u odnosu na starenje. U tom nizu radova svakako je bio i vrlo uspješan performans Pravo na orgazam iznad 60 koji sam prvi puta izvela 2016. godine u Beču te kasnije još u niz gradova.

Do spozaje o starenju kao prirodnom procesu te odnosu društva prema starosti i starenju dolazila sam kroz razna istraživanja i došla sam do poražavjučih otkrića da društvena zajednica još uvijek starost doživljava više kao teret a ne kao sastavni dio zajedničke egizistencije.

No, suvremena gerontologija pokušava zazor društva prema starenju i starijim osobama osvjestiti na razne načine te nam pruža niz mogućnoti poboljšanja načina života.

Zato sam odlučila, neka moje starenje bude uspješno, aktivno i zdravo starenje, jer starenje nije propadanje već povećavanje vlastitog potencijala zato, starjeti znači rasti.

Na slične stavove o starenju našla sam kod Vesne Stilinović s kojom sam već imala uspješnu suradnju u pripremama za performans Dolina 2018. godine  a posebno me se dojmio njezin novi način života.

2020. godine Vesna Stilinović koja je nakon dužeg perioda problema s vidom i potpuno oslijepila u jednom telefonskom razgovoru povjerila mi je svoju novu intimu, novi svijet u kojem sada živi, novi prostor s nekim drugačijim imaginacijama koje su do kraja osobne, ali ih je moguće prezentirati drugima i podijeliti, ponuditi kao pokušaj poistovjećivanja.

Meni, kojoj je značaj prostora jedan od važnijih komponenti kreacije, ulazak u novi prostor Vesne Stilinović je nešto s čim sam se susrela prvi puta i što mi je otvorilo još jednu veliku mogućnost egzistencijalnog istraživanja a kroz hedonističke afinitete, erotsku velikodušnost pa sve do socijalnih problematika s kojima se u starosti susrećemo.

Možda se Vesni Stlilinović kao profesionalnoj glumici njezin novi prostor egzistencije i kreacije pojavio kao prirodan process, kao ulazak iz jedne transformacije u drugu, s time da se početak bivanja u novom prostoru više ne događa kao imaginacija kroz glumu već to bivanje postaje permanentni performans, totalno stapanje privatnog i izvođačkog,  što je meni posebno interesantno kao poveznica nas dviju žena.

Vesna Stilinović navršila je 77 godina a ja 66 godina. Vesna je glumica a ja performerica. Vesna je sada postala performerica a ja sam i dalje performerica.
Nas dvije performerice napravile smo zajednički performans kojim smo pokušale naša starenja prikazati kao put prema dostojanstvenom starenju kao neminosvnost egzistencije modernog društva 21 stoljeća. Performans se sastojati od multimedijalne izvedbe kroz video projekcije na sceni (veliko platno), fotosekvence fotografskih zapisa memorije, zvučne efekte, glazbu, scenski pokret, govor autorica i prostornih instalacija na sceni.

Vlasta Delimar je vizuelna i performans umetnica koja je od kraja sedamdesetih prisutna na umetničkoj sceni bivše Jugoslavije i internacionalno. Formalno obrazovanje stekla je u oblastima istorije umetnosti i etnologije. Njeno umetničko delovanje manifestuje se u medijima akcije, performansa, hepeninga, fotografije, videa, i kombinovanih tehnika, i usmereno je na neposredan i direktan odnos umetnice i publike. Od 2005. godine, Vlasta Delimar organizuje međunarodni festival performansa na vlastitom imanju u mestu Štaglinec pored Koprivnice. Članica je Hrvatske Asociacije Likovnih Umetnika.Tokom karijere izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama u Beogradu, Belfastu, Berlinu, Bolonji, Budimpešti, Bafalu, Duisburgu, Frankfurtu, Ženevi, Glasgovu, Gracu, Kaselu, Klagenfurtu, Kjotu, Londonu, Lionu, Ljubljani, Naganu, Njujorku, Parizu, Pitsburgy, Zagrebu, itd.

Vesna Stilinović rođena 1945. godine u Beogradu. Diplomirala je glumu na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Sedamdesetih radila je kao realizator na Hrvatskoj televiziji. Bila je prvakinja Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu u kojem je ostvarila sedamdesetak uloga. Dugi niz godina bavila se edukacijom mladih i vodila dramske radionice u kojima je bila usredotočena na scenski govor kroz improvizaciju, kazališnoj šminki i scenografiji. 2018. godine napravila je zapažen performans Sedam dana stvaranja u sklopu performans festivala u Pazinu kada je sedam dana svako jutro nepomično sjedila na različitim lokacijama grada Pazina i prosila.

Urednik likovnog programa CZKD Centra „Umetnost, kritika, politika 2022“ je kustos, likovni kritičar i istoričar umetnosti Dejan Vasić.
 
Podrška: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sigrid Rausing Trust





 


Centar za kulturnu dekontaminaciju
Birčaninova 21, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..