TROUGAO TUGE otvara 28. Sarajevo Film Festival

pet, 12. avgust 2022 - pet, 19. avgust 2022

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022. godine. U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, švedskom reditelju Rubenu Östlundu bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala. Njegov najnoviji film TROUGAO TUGE, dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu, otvorit će 28. Sarajevo Film Festival. Počasno Srce Sarajeva Östlundu će biti uručeno 12. augusta na svečanoj ceremoniji otvaranja Festivala, prije projekcije filma TROUGAO TUGE.

TROUGAO TUGE, za koji Östlund potpisuje i scenarij, koprodukcija je Švedske, Njemačke, Francuske i Velike Britanije. Jedan od koproducenata ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva, u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra - Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS). Koproducenti filma u ime Obala Art Centra su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović.

Östlund je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa - igrani film 25. Sarajevo Film Festivala.

TROUGAO TUGE je satira koja razotkriva uloge i klase: Carl i Yaya, manekenski par, prolaze kroz uzbuđenje Milanske sedmice mode prije nego što otputuju na ekskluzivno krstarenje jahtom na Karibima. Na brodu su dobrostojeći putnici i brod se održava besprijekorno. Loše vrijeme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom, te završava brodolomom. Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije.

Uloge u filmu ostvarili su Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Vicki Berlin, Henrik Dorsin, Zlatko Burić, Jean-Christophe Folly, Iris Berben, Dolly De Leon, Sunnyi Melles, Amanda Walker, Oliver Ford Davies, Arvin Kananian, Carolina Gynning i Ralph Schicha.

Ruben Östlund je rođen je 1974. u Švedskoj. Njegov prvi igrani film, MONGOLOID S GITAROM, osvojio je nagradu FIPRESCI na Filmskom festivalu u Moskvi 2005. godine. Počevši s njegovim drugim igranim filmom, NESVJESNO, koji je premijerno prikazan u programu Un Certain Regard, svi Östlundovi filmovi prikazani su u Cannesu. Zlatnog medvjeda u Berlinu osvojio je s kratkim filmom INCIDENT KOD BANKE.

Östlundov treći igrani film, IGRA, premijerno je prikazan u programu Directors' Fortnight Filmskog festivala u Cannesu gdje je osvojio nagradu Coup de Coeur, nominacije za nagradu Evropskog parlamenta LUX te najprestižniju skandinavsku filmsku nagradu, Nordic Prize.

Njegov četvrti igrani film, TURIST, premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard festivala u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija. Film je nominovan za nagradu Zlatni globus i ušao je u uži izbor za nagradu Oscar®. Östlundov peti igrani film, KVADRAT, osvojio je Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu i nominovan je za nagradu Oscar® za najbolji film na stranom jeziku.

Film TROUGAO TUGE će na Sarajevo Film Festivalu biti prikazan u sklopu Open Air programa.

<<  Novembar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..