U ISTORIJSKOM MUZEJU SRBIJE TOKOM MANIFESTACIJE „MUZEJI ZA 10”

U ISTORIJSKOM MUZEJU SRBIJE TOKOM MANIFESTACIJE „MUZEJI ZA 10”
sub, 14. maj 2022 - pet, 20. maj 2022

Istorijski muzej Srbije Vas poziva da od 14. do 20. maja posetite manifestaciju „Muzeji za 10”, koja ove godine ima za temu „Moć muzeja”. Manifestacija „Muzeji za 10” je nacionalna muzejska inicijativa i održava se po osmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a u koordinaciji Nacionalnog komiteta IKOM Srbija. Tokom sedam dana trajanja manifestacije, obeležavajući Međunarodni dana muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, 122 učesnika će u više od 60 gradova i mesta Srbije ponuditi publici raznovrsne besplatne programe.

Organizatori manifestacije i ove godine pozivaju publiku da učestvuje u nagradnom konkursu: „Koja je super MOĆ tvog MUZEJA?” kroz kratku video formu do 3 minuta.

Video klipovi će biti objavljeni na društvenim mrežama, a najkreativnije očekuju nagrade.

Pored slobodnog ulaza na aktuelnu tematsku izložbu „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije” u izložbenom prostoru na Trgu Nikole Pašića i na stalnu postavku u Konaku kneza Miloša, Muzej je pripremio i sledeće posebne programe:

U subotu 14. maja od 12 časova u Konak kneza Miloša, povodom obeležavanja Evropske noći muzeja, biće održano stručno vođenje kustosa Borisa Markovića kroz stalnu postavku.

U autentičnom prostoru vladarskog dvora kneza Miloša Obrenovića, izgrađenog 1831. godine, posetioci će imati priliku da se upoznaju sa nacionalnom istorijom 19. veka: životom srpskog stanovništva u Osmanskom carstvu; uzrocima izbijanja oružane pobune; vojevanju tokom Prvog i Drugog srpskog ustanka, vladavini kneza Miloša Obrenovića i njegovoj diplomatskoj borbi za formiranje autonomne kneževine; procesu formiranja pravne države u Kneževini Srbiji; državničkim poduhvatima kneza Mihaila; o srpsko-turskim ratovima i Berlinskom kongresu i vladavini kralja Milana i Aleksandra, poslednjih vladara iz dinastije Obrenović.

Zbog ograničenog broja mesta dolazak je neophodno zakazati na telefon 064/ 858 1295.

U sredu 18. maja od 18 časova u Istorijskom muzeju Srbije, povodom obeležavanja Međunarodnog dana muzeja, biće održano stručno vođenje kustoskinje Dorotee Lovčević kroz tematsku izložbu „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije”.

Posetioci će tokom vođenja imati priliku da se nešto bliže upoznaju sa delima čuvenih umetnika, poput Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Aleksića, Olje Ivaljicki, ali i delima slikara koji su manje poznati široj javnosti, iako su iza sebe ostavili značajan i vredan umetnički opus.

Prolazeći kroz deset tematskih celina, na koje je izložba podeljena, otisnućemo se na putovanje kroz umetničku prošlost našeg naroda.
Zbog ograničenog broja mesta dolazak je neophodno najaviti na telefon 064/ 858 1296 (rezervacije se primaju u periodu od 12 do 19 časova).

U četvrtak 19. maja od 19 časova u Istorijskom muzeju Srbije u okviru druge sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej” biće održan omaž koncert posvećen Lućanu Pavarotiju, povodom petnaeste godišnjice od smrti slavnog tenora.

Koncert mladih, višestruko nagrađivanih vokalnih solista Marka Živkovića i Evgenije Jeremić, uz klavirsku pratnju Milivoja Veljića, organizuju Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ART” pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Na programu su dueti iz opera „Boemi” i „Travijata”, kao i solo pesme Paola Tostija i Đakoma Pućinija. Osobenost koncerata u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej” je i izvođenje po jedne numere iznenađenja od srpskih kompozitora iz muzičke arhivske građe Muzeja.
Zbog ograničenog broja mesta, dolazak je neophodno najaviti pozivom na broj 064/858-1296 (rezervacije se primaju u periodu od 12 do 19 časova).

Svi koji nisu u mogućnosti da blagovremeno rezervišu mesto, biće u prilici da pogledaju koncert već u petak 20. maja od 19 časova na ju-tjub kanalu Muzeja, gde se nalaze i snimci svih koncerata održanih tokom prve i druge sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej”.

Za više informacija o aktuelnim izložbama Muzeja posetite: link >>

Za informacije o nagradnom konkursu i planiranim sadržajima ostalih učesnika manifestacije posetite: link >>

Pridružite nam se i otkrijte neverovatnu moć muzeja Srbije!

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..