FESTIVAL RING RING, 26. IZDANJE · KO JE KO U INOVATIVNOJ MUZICI ·

FESTIVAL RING RING, 26. IZDANJE · KO JE KO U INOVATIVNOJ MUZICI ·
čet, 19. maj 2022 - čet, 26. maj 2022
Beograd,

Vodeći regionalni festival nove i improvizovane muzike, RING RING – koji je pre nekoliko dana proglašen za Festival od regionalnog značaja za 2021. godinu, po izboru revije Muzika Klasika – očekuje nas u svom redovnom majskom terminu. Dvadesetšesto izdanje biće održano u Beogradu, u Jevrejskom kulturnom centru i klubu Drugstore, od 19. do 26. maja 2022. godine. Kada je 23. maja 1996. godine počeo prvi festival Ring Ring u Kulturnom centru Rex, mogli smo samo da se nadamo da će festival potrajati više od četvrt veka.

Lista od preko 350 koncerata održanih tokom proteklih 26 godina mogla bi da se označi kao: Ko je ko u inovativnoj muzici. Srećom, lista umetnika i umetničkih projekata pokazuje tendenciju ka beskraju, pa organizatori festivala Ring Ring lako crpu inspiraciju i energiju da svake godine osmisle kvalitetan program.

Ove godine, program obuhvata 5 koncertnih večeri, uz učešće muzičara iz 12 zemalja. I to samo 6 meseci nakon jubilarnog, 25. izdanja festivala, održanog u neuobičajenom terminu u novembru usled tadašnje situacije sa pandemijom. Prošle godine se festival vratio tamo gde je započeo život – u Jevrejsku 16, u nekadašnji Rex, današnji Jevrejski kulturni centar ,Oneg Shabbat’, ali je, osim toga, bio održan i u klubu Drugstore. Obe lokacije će ugostiti i 26. izdanje Ring Ring-a.

I ove godine je u fokusu saradnja domaćih i stranih umetnika. Trio Gordan čine berlinski muzičari Gido Mebijus i Endi Šteher i naša pevačica Svetlana Spajić. Njihov prošlogodišnji debi-album Down in the Meadow već je našao mesto na nekoliko svetskih top-lista. Vlasnik izdavačke kuće Morphine Records, koja je objavila taj album, Rabija Beaini, nastupiće iste večeri kao di-džej (ranije umetničko ime: DJ Morphosis). Tu noć će do jutra, u popularnom klubu Drugstore, obogatiti i nekoliko domaćih di-džejeva.
Nastupi Fila Mintona i Silarda Mezeija, kao i kvarteta Echo Pointers, deo su njihovih prvih, majskih turneja, koje se završavaju upravo nastupima na završnoj večeri festivala Ring Ring.

Domaći adut je i kvintet Jasne Jovićević, kompozitorke i multiinstrumentalistkinje, u kom su poznati domaći muzičari. Jasna je sa svojim triom oduševila publiku na Beogradskom Džez Festivalu, 2021, a ovo je prilika da pred domaćom publikom predstavi i novi, petočlani sastav.

Među glavnim zvezdama ovogodišnjeg festivala je Žoel Leandr, vodeća francuska i svetska kontrabasistkinja u sferi avangardne i improvizovane muzike. Iako nastupa već skoro pola veka, i dalje je izuzetno tražena na festivalima širom sveta. Na festivalu Ring Ring je nastupila samo u uvodnom događaju festivala, 2009. godine, i to kao sviračica u predstavi Sho-Bo-Gen-Zo Jožefa Nađa. Drugi muzički veteran na 26. Ring Ring-u je već pomenuti engleski pevač Fil Minton, takođe dobar poznanik beogradske publike.
U Beograd ponovo dolazi i bubnjar Toni Bak (član trija The Necks), ali ovoga puta kao član dva dua – jednog sa gitaristom Endijem Morom (The Ex) i drugog sa italijanskim saksofonistom Đanijem Đebijom.

Spektakl na 26. Ring Ring-u će svakako predstavljati koncert četrnaestočlanog sastava GGRIL iz Montreala.

Festival će svojim nastupom otvoriti Trio DDK (Žak Demier/Aksel Derner/Jonas Koher), a zatvoriti kvartet Echo Pointers, u kojem se trojici naših mladih muzičara iz Novog Sada pridružuje Finkinja Adele Sauros.

Održavanje festivala su pomogli i podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Goethe Institut u Beogradu, Austrijski kulturni forum Beograd, Pro Helvetia, Kantoni Ženeve i Berna, Grad Bil/Bien, Kanadski umetnički savet, Savet za umetnost i književnost

Kvebeka, Ambasada Finske u Beogradu, Jevrejski kulturni centar ,Oneg Shabbat’, Drugstore, RadioAparat i škart.

Festival organizuje Udruženje Ring Ring iz Beograda, uz pomoć Muzičkog informativnog centra Srbije.

Ulaznice se mogu kupiti od subote, 7. maja, na sajtu i prodajnim mestima tickets.rs, kao i u Jevrejskom kulturnom centru i klubu Drugstore tokom trajanja festivala. Cena ulaznice iznosi 500 dinara po večeri, a komplet ulaznica košta 2.100 dinara. Posebna napomena se odnosi na veče u klubu Drugstore. Naime, kupovina karte za ovo veče po ceni od 500 dinara, zahteva dolazak na sam početak večeri (koncert grupe Gordan), uz omogućeno prisustvovanje svim daljim događajima, jer ta karta važi za celonoćni provod. Ukoliko se propusti taj prvi koncert, neophodna je doplata od 300 dinara na ulazu u Drugstore, jer cena za koncert Rabija Beainija i potonje nastupe domaćih di-džejeva inače iznosi 800 dinara.

Program 26. Festivala Ring Ring:

Četvrtak, 19. maj, Jevrejski kulturni centar ,Oneg Shabbat’, 20 č:
 DDK Trio (Švajcarska/Nemačka)
Andy Moor & Tony Buck (Velika Britanija/Australija)

Petak, 20. maj, Drugstore, 21 č:
Gordan (Srbija/Nemačka/Austrija)
Rabih Beaini (Nemačka/Liban)

Subota, 21. maj, Jevrejski kulturni centar ,Oneg Shabbat’, 20 č:
The Fruitful Darkness (Italija/Australija)
GGRIL (Kanada)

Sreda, 25. maj, Jevrejski kulturni centar ,Oneg Shabbat’, 20 č:
Jasna Jovićević Quinary (Srbija)
Joëlle Léandre (Francuska)

Četvrtak, 26. maj, Jevrejski kulturni centar ,Oneg Shabbat’, 20 č:
Phil Minton & Szilárd Mezei (Velika Britanija/Srbija)
Echo Pointers (Srbija/Finska)

Foto: Marie Pierre Morin


Kulturni centar REX
Maksima Gorkog 17/a, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..