Izložba Mihael Milunovica, Diamondhead

Izložba Mihael Milunovica, Diamondhead
sre, 17. novembar 2021

U X VITAMIN galeriji je svečano otvaranje  multimedijalne izložbe Mihaela Milunovića,  pod nazivom Diamöndhead, u sredu, 17. novembra od. Dijamant, simbol luksuza, prestiža, preciznosti i savršenstva, u Milunovićevoj draguljarnici prelama slojevite kolorite naše stvarnosti, često osvetljavajući one nelagodne nijanse pred kojima zatvaramo oči. Kritički odnos prema ekonomskoj, društvenoj i na neki način civilizacijskoj nepravdi umetnik izražava kroz mistični narativ u kome su glavni protagonisti često bez lica dok njihov identitet iskazuje kroz simbolične elemente.

U kulturi u kojoj se vekovima eksploatacija i progres međusobno podupiru, Milunović prikazuje različite manifestacije igre moći, stvarajući atmosferu tenzije poput sna koji vas istovremeno i muči i obuzima, kamuflirane raskošnim koloritima, virtuoznim crtežom i provokativnom erotikom.  Ovo je prva samostalna izložba Mihaela Milunovića u Beogradu, nakon 2014. godine, kada je izlagao u Salonu Muzeja savremene umetnosti. Na izložbi u X VITAMIN galeriji, predstaviće novu seriju radova u različitim medijima – slike, crteži, skulpture i instalacije.

Za ulazak u galeriju poželjno je da sa sobom ponesete važeći zdravstveni sertifikat u skladu sa propisanim merama zaštite od širenja zaraze Covid virusom. Izložba je realizovana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Mihael MIlunović (1967, Beograd). Pohađao beogradski Fakultet Likovnih Umetnosti, zatim École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de Paris, u klasi profesora Vladimira Veličkovića. Zapažen, postao je laureat Fondacije RENOIR (radio je i živeo u ateljeu Pjera Ogista Renoara). Dobio je prestižnu nagradu za slikarstvo Francuske akademije nauka i umetnosti u novembru 2018. sredstvima Fondacije Roux and Tronchet tokom svečane sednice. Od sredine 90-ih je učestvovao na brojnim izložbama širom Evrope i održao niz samostalnih izložbi u Francuskoj, Kini, UK, Austriji, Italiji, Maroku i Srbiji. Njegovi radovi nalaze se u prestižnim muzejskim zbirkama uključujući MUMOK, Beč; Muzej savremene umetnosti, Beograd; Palaco Forti, Verona; i Musée d’Art et d’Industrie, Saint-Etienne, Francuska. Živi i radi u Parizu.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..