Goethe Institut - Premijera predstave “Da li da ostanem ili da odem?”

Goethe Institut - Premijera predstave “Da li da ostanem ili da odem?”
ned, 14. novembar 2021, 17:00 h

U nedelju, 14. novembra u 17 časova, u Velikoj Sali Dečjeg kulturnog centra Beograd, premijerno će biti izvedena predstava “Da li da ostanem ili da odem?”, nastala kao rezultat istomenog projekta i radionice u organizaciji Goethe-Instituta u Beogradu. Radionicu su vodili pozorišni reditelj i pedagog Predrag Kalaba i pozorišni pedagog Jelena Gojić, a učestvovali su učenici i učenice srednjih škola u Beogradu, koje je spojila ljubav prema pozorištu. U dvonedeljnoj pozorišnoj radionici polaznici su se suočili sa naslovnom temom, da li da odu ili da ostanu. Predstava se bavi pitanjima kao što su odlazak za boljim životom, deformisani sistemi vrednosti, otuđenost, perspektive, emotivne veze, čemu mladi mogu da se nadaju i šta mogu da urade da bi im ovde bilo bolje.

Pozorišni projekat “Da li da ostanem ili da odem?” nastao je kao deo inicijative STAYnet, čiji je cilj da pomogne mladim ljudima iz Jugoistočne Evrope da pronađu poslovnu perspektivu u svojim domovinama. STAYnet je fokusiran na asistiranje mladima u svim fazama njihove tranzicije od osnovnog obrazovanja do radnog odnosa. Misija ove inicijative je uspostavljanje i održavanje široke mreže organizacija u okviru civilnog društva, obrazovnog sistema i ekonomije, koje bi bile posvećene ovom širem cilju.

Zahvaljujući kolektivnom naporu angažovanih organizacija, mladi ljudi Jugoistočne Evrope će biti pripremljeni ne samo za trenutnu situaciju na lokalnim tržištima rada, već i za izazove koji ih očekuju u budućnosti. STAYnet je koncipiran tako da se bavi pitanjem “odliva mozgova”, i ukazuje na potencijalna razočaranja koja mogu da proisteknu iz idealizovane slike i nerealnih očekivanja od života u zapadnim zemljama.
Početna konferencija projekta STAYnet održana je 18. oktobra u Beogradu, kada je razmotrena mogućnost razmene između i sa direktorima i direktorkama srednjih stručnih škola radi zajedničkog razvijanja projekta koji - između ostalog –za cilj ima i da motiviše mlade na učenje nemačkog jezika i otkrivanje perspektiva koje im se time otvaraju u Srbiji.

STAYnet omogućuje pomoć svim mladima nevezano za njihove socijalne kategorije poput etničke pripadnosti, pola, nacionalnosti, religije ili seksualne orijentacije.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..