Dan oslobođenja Beograda u Prvom svetsom ratu u Kući kralja Petra Prvog

Dan oslobođenja Beograda u Prvom svetsom ratu u Kući kralja Petra Prvog
pon, 1. novembar 2021
,

Kuća kralja Petra Prvog u saradnji sa Društvom za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. obeležiće 01. novembra dan oslobođenja Beograda u Prvom svetsom ratu u Kući kralja Petra Prvog, Vase Pelagića 40, sa početkom u 19 časova. Tom prilikom prisustvovaćete istorijskom času kao i predstavljanju filma „Srpski ratnik kroz oči saveznika“. Ovaj dugometražni dokumentarni film, čija priprema je u toku,  se bavi slavnim delom istorije srpskog naroda i velikog prijateljstva Francuske i Srbije u Prvom svetskom ratu.

Kroz film će se paralelno odvijati priča o ključnim tačkama na mapi kojima su komandovali francuski generali Šarl Tranije i Kristijan Franšet Depere na Istočnom frontu i o ženi jakog karaktera i žive inteligencije, velikom borcu sa nepresušnim izvorom energije i velikodušnosti, gospođici An Mari Tranije, koja je do poslednjih trenutaka davala sve od sebe kako bi uspela da očuva živim prijateljstvo koje postoji među potomcima ratnika zemalja saveznica, sa posebnom naklonošću prema potomcima iz Srbije sa kojima je porodica Tranije već tri generacije vezana neprolaznim prijateljstvom.

Uz izjave svetski priznatih istoričara, kao i svedočenja njenih prijatelja, članova porodice i bliskih saradnika ovaj film detaljno opisuje doživljaj srpskog vojnika iz ugla savezničkih vojskovođa i saboraca, kao i njen život i delo. Predviđeno je da film predstavi sve informacije i istorijske činjenice na moderan i dinamičan način kako bi bio zanimljiv i mladima. Dokumentarni film će biti na srpskom jeziku sa prevodom na francuski jezik i engleski jezik. Društvo je za snimanje filma dobilo i blagoslov porodice Tranije, Depere, Geprat i Gijoma.Takođe, veoma važan deo filma činiće slika srpskog vojnika kroz oči francuskih vojnika i vojskovođa sa kojima su zajedno prošli Solunski front.

Autor filma je Nenad Jurišić, stručni konsultant je Ivan Obradović, istoričar.


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..