„POTREBA ZA MRŽNJOM“ FILIPA ČOLOVIĆA U ART BIOSKOPU KOLARAC

„POTREBA ZA MRŽNJOM“ FILIPA ČOLOVIĆA U ART BIOSKOPU KOLARAC
pet, 29. oktobar 2021, 20:30 h
Beograd,

Dokumentarni film reditelja Filipa Čolovića „Potreba za mržnjom“ biće prikazan okviru Dana srpskog filma 29. oktobra u bioskopu Art Kolarac u 20:30. Manifestacija „Dani srpskog filma“ održava se u organizaciji Filmskog centra Srbije i DOK Srbija u 26 gradova Srbije i ulaz na projekcije dokumentarnih filmova je besplatan. Nakon projekcije gledaoci će moći da razgovaraju sa rediteljem filma Filipom Čolovićem. Film kroz intimnu ispovest reditelja istražuje korene bezrazložnog nasilja i mržnje u našem društvu.

Čolović je izgubio svog brata Fedora Frimermana 2013. godine kojeg je obezbeđenje beogradskog splava Sound tuklo do smrti naočigled posetilaca. Tragično ubistvo ovog tridesetogodišnjeg mladića potreslo je čitavu našu zemlju.

Film je premijerno prikazan u našoj zemlji prošle godine na Međunarodnom festivalu dokumetnarnog filma Beldocs i ove godine na 68. Martovskom festivalu, na kojem je proglašen najboljim dugometražnim dokumentarnim filmom (u kategoriji preko 50 minuta).

Prikazivanjem u takmičarskom programu na ovogodišnjem 27. Sarajevo Film Festivalu doživeo je regionalnu premijeru. Dok je u Podgorici na 12. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma UnderhillFest dobio specijalno priznanje žirija.

U filmu su pored svirepog ubistva Fedora Frimermana, obrađeni tragični slučajevi od 2000. do 2015. godine, počev od prebijanja glumca Dragana Maksimovića, ubistva Slobodana Vukića, zatim slučaj keruše Mile i Brisa Tatona, kao i vršnjačko nasilje i tragedija mladog Alekse Jankovića iz Niša. Kroz ove i druge slučajeve reditelj istražuje kako se stvara i širi mržnja, i kako smo kao društvo lako pristali na nasilje koja nas okružuje.

Muziku za film radio je Srđan Marković, montažer je Bojan FIlipović, a direktor fotografije Gojko Despotović, dok scenario i režiju potpisuje Filip Čolović. Film je podržan od strane Filmskog centra Srbije.

Trejler filma „Potreba za mržnjom“ možete pogledati putem linka >>


Art bioskop
Uzun Mirkova 2, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..