Međunarodni arhitektonski konkurs Mikro eko kuća

Međunarodni arhitektonski konkurs Mikro eko kuća
čet, 1. jul 2021 - sre, 1. septembar 2021

Udruženje Ekokultplus iz Beograda i Arhitektonski fakulteti Univerziteta u Beogradu i Podgorici raspisuju međunarodni arhitektonski konkurs za idejno arhitektonsko rešenje na temu Mikro Eko Kuća. Konkurs je namenjen mladim arhitektama, dizajnerima, pejzažnim arhitektama i primenjenim umetnicima starosti do 30 godina i studentima fakulteta iz navedenih oblasti. Rok za predaju radova je 1. septembar, a nagradni fond iznosi 3.000 evra.

Prema rečima predsednika međunarodnog žirija Konkursa, arhitekte Vladimira Lovrića, „Konkurs ima za cilj da promoviše mlade stvaraoce i da kroz društvene mreže i prateće medije afirmiše koncept ekološke arhitekture. Na taj način se stvaralaštvo mladih generacija obogaćuje ekološki održivim pristupom projektovanju, dizajniranju i izgradnji zgrada uz korišćenje obnovljivih izvora energije, čime se doprinosi zaštiti životne sredine i sprečavanju daljih klimatskih promena“.

Konkurs otvara pitanje eko samoodržive kuće, uz njeno prilagođavanje prirodnom kontekstu i upotrebi obnovljivih izvora energije i prirodnih ekološko-održivih materijala, ali isto tako treba da da odgovor o mogućem egzistencijalnom minimumu životnog prostora uz obezbeđenje svih aspekata održivog komfora. Ekološke mikro kuće mogu dati široke odgovore o mogućnostima kvalitetnog i održivog boravka u prirodi i njihove upotrebe.

Koncept mikro kuće predstavlja jedinstvene arhaične objekte locirane u prirodi, koji su teorijski bazirani na ideji o minimalističkoj kući, čiji je fokus na njenim funkcionalnim formalnim, oblikovnim aspektima, ali i na socijalnim pitanjima. Ona predstavlja mogući odgovor na pitanje o egzistencijalnom minimumu za boravak.

Savremeni trenutak uslovljen pandemijom korona virusa povećao je interesovanje za boravak u prirodi i otvorio mogućnost da se na ovakav kreativan način utiče i unapredi pristup zelenim tehnologijama i pospeši ukupna industrija montažnih i prefabrikovanih kuća u regionu, kao jednog od modela održive gradnje u budućnosti.

Cilj pokretanja konkursa je i da se kroz redefinisanje osnovnih čovekovih potreba za boravkom u prirodi prepozna, definiše i dizajnira fleksibilan i multifunkcionalan objekat kao esencijalni deo ljudskog okruženja, uz uvođenje novih tehnoloških, konstruktivnih, termotehničkih i energetski efikasnih metoda, uz korišćenje obnovljivih izvora energije, tradicionalnih načina građenja i prirodnih materijala.

Dodela nagrada biće upriličena na svečanom otvaranju Četvrtog međunarodnog Kongresa Održiva arhitektura - energetska efikasnost, u petak, 8. oktobra 2021. godine u 19h u centralnom holu Jugoslovenske kinoteke, Uzun Mirkova 1, Beograd.
 
Konkurs se realizuje uz podršku kompanije Alumil.

Više informacija o konkursu: www.ekokucamagazin.com/konkurs

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..