Treca godisnjica galerije X VITAMIN+izlozba Nikole Markovica, Sedmi krug

Treca godisnjica galerije X VITAMIN+izlozba Nikole Markovica, Sedmi krug
uto, 22. decembar 2020 - pet, 22. januar 2021

U utorak 22. decembra u periodu od 12 do 17 časova otvorićemo samostalnu izložbu Nikole Markovića "Sedmi krug" i na ovaj način obeležiti treću godišnjicu od osnivanja galerije X VITAMIN. Marković nastavlja da razvija misao o slikarstvu  koju je započeo izložbom "Prizor" u Salonu muzeja savremene umetnosti u Beogradu prošle godine, gde otkriva jedinstven pogled na stvaralaštvo jednog od najvećih slikara svih vremena Đotoa di Bondonea, i njegovog remek dela – fresaka  u kapeli Skrovenji u Padovi, zadužbini Enrikea Skrovenjija. Enriko je želeo da spere ljagu sa porodičnog imena, i  da "opere" imetak koji je njegov otac Ređinaldo Skrovenji stekao na nepošten način.

Dante Aligijeri je, mada nakon gradnje kapele, u svom delu “Božanstvena komedija”, smestio starog Skrovenjija u sedmi krug pakla, te je i čitava izložba dobila ovakav naziv.
 
Iako se na originalnim freskama nalaze scene spasenja sa naglaskom na Devici Mariji,  Markovićeve slike predstavljaju  negativ u svakom smislu. Kao podlogu za rad koristi reprodukcije originala štampane u skoro prirodnoj veličini, u crno-beloj boji, koje protivureče blistavom koloritu fresaka u Padovi, dok psihodeličnim narativom preispituju odnos ljudskog i nadljudskog, straha i slobode, greha i spasenja, umetnika i umetnosti.
 
Izložba će biti otvorena do 22. januara 2021. godine. U periodu novogodišnjih i božićnih praznika galerija će raditi sa izmenjenim radnim vremenom. Radno vreme galerije prilagođeno je novonastalim epidemiološkim okolnostima. Galerija je otvorena za publiku od utorka do petka od 14 do 17 časova. Na dan otvaranja izložbe "Sedmi krug" Nikole Markovića, galerija će biti otvorena od 12 do 17h.
 
Molimo sve posetioce da se pridržavaju propisanih mera zaštite od infekcije virusom COVID19.
 
Nikola Marković je rođen u Kopru, Slovenija, 1979. godine. Studirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Od 2003. godine redovno izlaže u galerijama i institucijama kulture u zemlji i inostranstvu, kao što su Salon Muzeja Savremene umetnosti u Beogradu, Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Muzej grada Beograda, 55. Oktobarski salon, Galerija Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Galerija Doma kulture Sudentski grad, Galerija SKC, Galerija Doma omladine Beograda, Ustanova kulture Parobrod u Beogradu, Narodna banka Srbije,  Galerija Remont u Beogradu, galerija Zvono u Beogradu, Galerija Univerzitetske biblioteke u Beogradu, Magacin u Kraljevića Marka u Beogradu, Galerija Nadežda Petrović u Čačku, Galerija kulturnog centra Sopot, galerija Vinko Perčić u Subotici, Galerija savremene umetnosti u Smederevu, Savremena galerija u Zrenjaninu, galerija Open space u Majdanpeku, Gradska galerija u Kraljevu, galerija Kulter u Amsterdamu, Cultural City Network u Gracu, galerija Leewasser u Brunenu, galerija 16b u Cirihu, Centro Civico Universidad u Saragosi, Centro Expermimental de Arte y Pensamiento u Madridu, Positions Art Fair u Minhenu. Radovi Nikole Markovića nalaze se u kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, i drugim javnim i privatnim kolekcijama. Dobitnik je nagrade Mangelos (za produkciju) 2008. godine.
 

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..