Izložba “NO SPACE” Selme Selman

Izložba “NO SPACE” Selme Selman
pon, 15. jun 2020 - pet, 26. jun 2020
Beograd,

Otvaranje 15. juna u 19h u DOB-u - Postavka “No Space”, umetnice Selme Selman, problematizuje vrlo delikatnu i uvek aktuelnu temu prostora: ličnog, kolektivnog, fizičkog, mentalnog, emotivnog, političkog, ženskog, iracionalnog, kreativnog, stvarnog, unutrašnjeg, prostora empatije, prostora preispitivanja i preživljavanja. Na pozornici u Hamburgu, Selmina porodica rastavlja veliki simbol kapitalističkog društva na delove – automobil Mercedez Benz, demonstrirajući, uz matriks estetiku, udruženi rad za preživljavanje, kako jedne porodice tako i umetničke prakse. Kod Selme je uvek svakodnevni život na sceni, ona se svesno izlaže i zalaže a njena borba, kao i konstantna preispitivanja ličnih uverenja, pomeraju iz ležišta. Poruka No space! je Selmin izlazak na crtu.

Prizori Selminih performansa su monumentalni: zajednički angažman iskusne porodične grupe u rastavljanju na delove nečega što u kapitalističkom društvu predstavlja produžetak samopouzdanja mnogima, smisao ostvarenja i dokaz vrednosti. Oduzimajući takve karakteristike jednom utemeljenom simbolu, razbijajući fizičkim radom i snagom automobile na male delove čijom se daljom trgovinom preživljava, Selma i njeni članovi porodice ostvaruju jedan alhemijski proces koji ih povezuje. Selmini umetnički radovi su veoma intimni, čak porodični. Ona često i govori glasom svoje porodice, koja sledi njene hrabre korake istupanja iz sistema u sagledavanje istog. U pitanju je zapravo timski rad, zajedništvo.

Intimnost, jasnoća i jačina karakteristike su Selminog angažmana, a na tim načelima funkcioniše i postavka “No Space” u Galeriji Doma omladine Beograda. Galerija postaje delikatna bioskopska sala u kojoj su klasična sedišta zamenjena starim, iščupanim iz utroba Mercedosovih vozila. Sedišta tako kreiraju posebnu instalaciju koja korespondira sa projekcijom filma „Mercedes Matrix”. Ova precizna i adekvatna intervencija je ujedno i produžetak filma/performansa i pozornice u fizički prostor galerije, osnosno Selmine ili naše zajedničke realnosti. Čak iako je broj sedišta ograničen, način na koji Selma pristupa publici sa pozornice svog života poručuje da će biti prostora za sve, bar za one koji su dovoljno hrabri i voljni da se sa njim upoznaju.

Ivana Ivković, kustoskinja izložbe

Selma Selman (1991), umetnica i aktivistkinja romskog porekla, rođena u Bihaću (Bosna i Hercegovina). Diplomirala je 2014. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Banjaluci, odsek slikarstvo. Magistrirala je 2018. godine na Univerzitetu Sirakuza u Njujorku, iz oblasti transmedija, vizuelne umetnosti i performansa. Dobitnica je nagrade “Zvono”, koja se dodeljuje najboljem mladom umetniku/umetnici u Bosni i Hercegovini, čime je osvojila i rezidencijalni boravak u Njujorku. Selman je 2013. godine učestvovala na Međunarodnoj letnoj akademiji Tania Bruguera u Salzburgu, “Arte Util”, a 2017. je primila nagradu “Trieste Contemporanea” uTrstu (IT). Naredne godine je nominovana za Forbsovu listu “30 do 30” (godina) u kategoriji umetnost i stil. Tokom 2019. godine je dobila nagrade “Bijeli afroid” u Mariboru (SL) i “Power of Excellence“, Udruženja poslovnih žena u BiH i nagradu magazina “Grazia” u Sarajevu. Njeni radovi su prikazani na međunarodnom skupu, na 58. Venecijanskom bijenalu u Veneciji, Kunstquartier Bethanien u Berlinu, Kunsthalle Wien u Beču, galeriji ACB u Budimpešti, Galeriji New Children u Nju Orleansu, L’Onde Centru za umetnost u Parizu, muzeju Queens u Njujorku, The Creative Time Summit u Majamiju, Muzeju savremene umjetnosti u Banja Luci, Villa Romana u Firenci, pozorištu Maxim Gorki u Berlinu, Boutique Galeriji u Njujorku i na mnogim drugim mestima. Selma Selman je osnivačica organizacije “Get The Heck To School/ Marš u Školu” čiji je cilj da ohrabri i osnaži romske devojčice širom sveta, koje se suočavaju sa siromaštvom i društvenim isključivanjima. Živi i radi u SAD i u Evropi.

Izložba traje do 26. juna 2020. u Galeriji Doma omladine Beograda


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Septembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..