ArtLink CD izdanje i Novogodišnji koncert

ArtLink CD izdanje i Novogodišnji koncert
pon, 30. decembar 2019

ArtLink ovu godinu završava objavljivanjem novog CD izdanja, a sledeću počinje tradicionalnim Novogodišnjim koncertom laureata ArtLink nagrade u dvorani Kolarčeve zadužbine. Promocija novog, dvanaestog po redu, CD izdanja ArtLink-a „Noć klavira”, sa dvojicom francuskih pijanista, Mišel Dalbertoom i Žan Pol Gasparijanom i delima francuskih autora, biće održana u ponedeljak, 30. decembra 2019. godine, u 12 časova, u RTS klubu (zgrada Radio Beograda, ulaz iz Svetogorske). Objavljivanje ovog CD izdanja podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije, Sektor za međunarodnu saradnju. CD će predstaviti Jovanka Višekruna Janković, umetnička direktorka ArtLink festivala, Predrag Šarčević, glavni i odgovorni urednik Trećeg programa Radio Beograda, predstavnici Ministarstva kulture Republike Srbije.

Na promociji će biti prisutan jedan od umetnika, mladi francuski pijanista Žan Pol Gasparian, koji je i državljanin Srbije i tečno govori srpski jezik.

Interpretacije Debisija, Ravela i Forea na ovom CD izdanju nastale su  i snimljene u saradnji sa Trećim programom Radio Beograda, na otvaranju ArtLink festivala 2018. godine, u Noći klavira, kojom je obeležena stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata. Planirano je da se promocija CD-a održi u Parizu, u saradnji sa francuskim partnerima povodom obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske.

NAGRADA ARTLINK I NOVOGODIŠNJI KONCERT

ArtLink nagrada za Najperspektivnijeg mladog umetnika u Srbiji za 2019. godinu biće dodeljena mladom pijanisti Vladimiru Aćimoviću iz Niša.

Nagrađeni umetnik nastupiće na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu, prvom u Novoj 2020. godini, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, 5. januara, u 12 časova. Članovi žirija za dodelu nagrade, Mima Lazarević urednica Centra za muziku Kolarčeve zadužbine i Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana nagrađuju koncertima ArtLink laureate. Jovanka Višekruna Janković, osnivač ArtLink-a i ove nagrade, član Upravnog odbora Evropske asocijacije festivala u okviru koje predstavlja umetničke festivale i mlade umetnike iz Srbije i sa Balkana, dodaje da nagrađeni umetnici dobijaju promociju i koncerte u okviru ArtLink festivala, sa orkestrom “Kamerata Balkanika”, nastupe na nekoliko evropskih festivala, kao i koncert u Novom Sadu uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu. Vladimir Aćimović, nastupao je u okviru programa ArtLink-a za mlade talente, sa kamernim orkestrom ArtLink mladi virtuozi. Na koncertu u Kolarčevoj zadužbini, Vladimir Aćimović će izvesti dela Šopena, Čajkovskog, Granadosa, Metnera.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..