Veszprém Blues Festival: Najveći Blues festival u Mađarskoj

Veszprém Blues Festival: Najveći Blues festival u Mađarskoj
čet, 13. april 2023 - ned, 16. april 2023

Vesprem Blues Festival održaće se od 13-16. aprila, a već ga najavljuju kao - Najveći bluz festival u Mađarskoj. Četiri dana Vesprem neće biti samo evropska prestonica kulture 2023. godine, već i prestonica bluza. Kao glavni festivalski element programa Evropske prestonice kulture Vesprem-Balaton 2023, najveći bluz festival u Mađarskoj do sada će predstavljati svetske zvezde, kao i najpoznatije umetnike mađarske bluz-roots zajednice. Među onima koji će izaći na scenu Vespremskog bluz festivala biće finalisti European Blues Challenge-a, finalisti Međunarodnog bluz izazova, bluz umetnici iz drugih gradova Evropske prestonice kulture 2023. Elefsine (GR) i Temišvara (RO), mađarske zvezde i četiri umetnika dobitnika Gremi nagrada:

• Sugar Blue - harmonikaš rnga platine koji je nastupao sa The Rolling Stones;

• Rick Estrin - sa svojim jedinstvenim glasom i frenetičnom svirkom harmonike, jedna od ikona savremenog bluza;

• Matt Schofield - gitarista koji je reformisao britansku bluz tradiciju; i

• Bafalo Nikols, mlada zvezda koja predstavlja budućnost žanra.

Ostali istaknuti izvođači su Raphael Wressnig, koji je više puta izglasan za Hammond orguljaša godine od Downbeat; a njegova zajednička produkcija sa Rechelle Yeanty će biti izvođena prvi put u Mađarskoj i mađarska publika na festivalu imaće tu čast da je vidi i čuje. Njujorša pevačica iz Amsterdama Michelle David će imati nastup vezan za soul i gospel. Najbolji britanski bluzer Ian Siegal odsviraće nekoliko nastupa, a originalnoj postavi će se na bini pridružiti i jedan od omiljenih umetnika mađarske bluz scene 1990-ih, grčki bend Blues Wire.

Među domaćim bendovima su omiljeni domaći Big Daddy Wilson, Little G Weevil, The Black Circle Orchestra, Jambalaya, György Ferenczi and 1st Pesti Rackák, Jumping Matt & His Combo, Muddy Shoes, Bluestone, The Pontiac, Delta Bastards, Redbreast Wilson, Bluesberry, and Tamás Kontor & Misi Horváth. Na programu je i dugo očekivani jednokratni reunion nastup kultnog benda Palermo Boogie Gang.

U skladu sa UNESCO-vom titulom grada muzike koju je stekao 2019. godine, jedan od glavnih ciljeva programa VEB2023 Evropske prestonice kulture je predstavljanje najšireg spektra muzičkih žanrova u Vespremu i regionu Bakonji-Balaton tokom cele godine – ne samo u gradu koji je nosic titule, nego i čineći muziku dostupnom svim gradovima i selima u regionu. Biće akustičnih mini-bluz koncerata na raznim lokacijama, izložbi, razgovora i radionica, pa čak i svetskih zvezda koje će se okupljati na kasnim džemovima nakon zvaničnog programa Vesprem Blues Festivala. Posetioci festivala će moći da iskuse najsveobuhvatniji presek žanra na Vesprem Blues Festivalu, najvećem bluz festivalu u istoriji Mađarske.

Photo by Rachel Kumar

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..