Premijera dokumentarnog filma „Borba i dalje traje“

Premijera dokumentarnog filma „Borba i dalje traje“
pon, 12. septembar 2022, 18:00 h
Beograd,

U ponedeljak, 12. septembra u 18 časova u Jugoslovenskoj kinoteci dokumentarni film „Borba i dalje traje“ u režiji Aleksandra Nikolića otvara treći Merlinka klasik film festival. Dokumentarac „Borba i dalje traje“ prikazuje istoriju epidemije HIV-a u Srbiji kroz priče i ispovesti pojedinaca. Sagovornici u filmu sa HIV-om žive različit broj godina, te film oslikava istorijske promene i razvoj epidemije. Značenje reči „pozitivan“ bilo je drastično drugačije devedesetih godina prošlog veka nego danas. Međutim, iako danas živimo u drugačijoj i pitomijoj eri epidemije, njene same osnove – strah od HIV-a, težina društvene stigme i borba za život – ostali su isti.

Film „Borba i dalje traje“, govori o društvenoj panici i stigmi koja se obrušava na obolele od HIV-a, ali takođe i o savremenim dostignućima moderne terapije: od trenutka kada terapije u Srbiji nije ni bilo, preko visoko toksičnih lekova koji su ipak život produžavali za makar deceniju, do danas kada terapija omogućava nesmanjeni životni vek i onemogućava transmisiju virusa. Prateći svedočanstva i ispovesti pacijenata i doktora, ovaj dokumentarni film humanizuje HIV, osavremenjuje njegovu percepciju i omogućava publici da se upozna sa njenim pravim, u Srbiji retko viđenim, licem.

„Ovim filmom želeo sam da pokažem kakva je situacija bila u Srbiji poslednjih decenija, kakva je sada, ali, što je najvažnije, i kakva može biti uz kombinovani napor moderne tehnologije i savesne edukacije javnosti o njenim dostignućima. Danas uz terapiju HIV pozitivne osobe žive gotovo neometano, nemaju skraćeni životni vek i virus ne mogu preneti. Pa ipak, javnost kao da je ostala zarobljena u slikama teškog umiranja iz 80-ih kroz koje stigma i diskriminacija uporno istrajavaju,“ kaže reditelj Aleksandar Nikolić.

Nakon projekcije u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke biće priređen razgovor sa autorom i sagovornicima iz filma.

Merlinka klasik film festival traje od 12. do 18. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci. Više o programu na www.merlinka.com/classics


Jugoslovenska Kinoteka
Kosovska 11, Beograd
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..