REPERTOAR POZORIŠTA TEATRIJUM OD 08. DO 14. AVGUSTA

REPERTOAR POZORIŠTA TEATRIJUM OD 08. DO 14. AVGUSTA
pon, 8. avgust 2022 - ned, 14. avgust 2022

Ideja o pozorištu Teatrijum pokrenuta je na inicijativu našeg uvaženog dramskog umetnika Tihomira Stanića, uz podršku Univerziteta u Beogradu, koji je ustupio dvorište Kapetan-Mišinog zdanja i gradske opštine Stari grad. U osnivanju su učestvovali i Vesna Stanković i Vladan Gajović. Pozorište je prošle godine imalo vrlo uspešnu „nultu“ sezonu, a ove godine je „prva“ sezona otvorena 01. jula. 

Novina je dečji program, svakog vikenda u 11h igraju se predstave za decu, a ulaz je besplatan, zahvaljujući podršci fondacije „Alek Kavčić“. 

Planirano je oko 80 predstava koje će se igrati skoro svako veče tokom jula i avgusta. Pogledajte repertoar Pozorišta Teatrijum od 08. do 14. avgusta.

Smeh i suze, lutanja, traženja, želje i preispitivanja teme su kojima se bave predstave na našem repertoaru naredne nedelje - od Crnjanskog i Andrića do stand up show-a.

autorski projekat Sonje Jauković
 // STRAH OD LJUBAVI

po romanu „Darina” Leposave Jovanović

Ponedeljak 08. avgust

monodrama u tumačenju Sonje Jauković



„Koliko strah od patnje i povrede osiromašuje naše živote?”

Reč je o lirskoj ljubavnoj komediji koja govori o životnom putu Darine, žene iz naroda, sa juga Srbije, koja priča svoju porodičnu priču o ljubavi, o strahu zbog koga je propustila ljubav, a kasnije nije dozvolila da je ponovo obuzme… Koliko je danas mladih žena i muškaraca, zbog straha da se otvore za ljubav i ponovo rizikuju, ispunjen život zarobila izvesnošću, virtuelnim prijateljima i samoćom?


autorski projekat Đorđa Markovića
 // SIMFONIJA CRNJANSKI


09. avgust u 21h
igraju: Đorđe Marković, Kristina Pajkić, Marta Bogosavljević, Milan Vučković, Mihailo Laptošević

Od Čarnojevića, preko Hiperboreje, pa sve do londonskih godina omeđen je drum kojim je lutao Miloš Crnjanski, noseći sa sobom ono ushićeno, zaneseno, setno i melanholično. Autor predstave je, putujući kroz svet i dela Crnjanskog počeo da osluškuje muziku jezika i shvatio da se svi ti slapovi rečenica, stihova, slika i boja slivaju u jednu simfoniju. Sudbina ratnika, sudbina ljubavnika i sudbina izgnanika - tri stuba ličnosti Crnjanskog, postala su tri čina predstave „Simfonija Crnjanski“.

Ivo Andrić // ZLOSTAVLJANJE

Sreda 10. avgust
režija: Tihomir Stanić
monodrama u tumačenju Milice Janković

„Jedan čovek, pogotovu jedna žena, mora u odbrani svojih prava i svoje ličnosti da se osloni na druge ljude i na svoje pravo onakvo kakvo je formulisano u zakonima, ili bar u shvatanjima i navikama društva“. Predstava “Zlostavljanje” je dramsko tumačenje istoimene Andrićeve pripovetke. Glavni lik u priči, Anica, se suočava sa psihičkim zlostavljanjem u braku, a ono što aktuelizuje predstavu jeste što istraživanja pokazuju da veliki broj žena i dalje trpi psihičko i verbalno nasilje u partnerskom odnosu, tako da je ova monodrama zapravo način da žene prepoznaju psihičko zlostavljanje i da same sebe osnaže na to da imaju pravo na kako Andrić kaže, ličnu sreću.

Vesna Stanković // MILUNKA SAVIĆ

Četvrtak, 11. avgust u 21h
režija: Petar Stanojlović
monodrama u tumačenju Vesne Stanković

Lična ispovest u prvom licu ratnice i herojine srpskih oslobodilačkih ratova Milunke Savić, o životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji. Žena - borac koja je dobila najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, bila je neustrašiva u svakoj borbi, a u Kolubarskoj bitki istakla se kao bombaš.

STAND UP - MARIANA ARANĐELOVIĆ

Petak, 12. avgust u 21h

Veče spontanog humora iz ženskog ugla:
Lucidan komentar o sopstvenoj ličnosti i svetu koji nas okružuje.
Logični zaključci o nelogičnim pojavama. I obrnuto!
Uputstva za rukovanje saobraćajcima, rodbinom i ostali praktični i modni saveti…
Ostanite vitalni u potrazi za partnerom! Šarmantan vodič kroz muško - ženske odnose, sa analizom sličnosti i razlika među polovima.


Tekst: Aneta i Ivan Tomašević // KLARA, DOGODILO SE NEŠTO NEOČEKIVANO

Subota, 13. avgust u 21h
igraju: Ivan Tomašević, Aleksandra Ristić, Aneta Tomašević


Pred nama izranjaju glumci – obični ljudi od krvi i mesa sa mnoštvom mana, sumnji, strahova, želja, ali i bračnih nesuglasica o životnih zabluda. Čitav preobražaj prati trauma i katarza glavnih junaka. Glumci stvaraju dirljivu komunikaciju i empatiju publike koja (neočekivano) postaje deo performansa. Sve vreme traje ta čudna intimnost i bliskost gledaoca i junaka predstave, koja se sa uspehom igra već 20 godina.

Patrik Ziskind 
// KONTRABAS

Nedelja, 14. avgust u 21h
režija: Vladan Đurković

monodrama u tumačenju Đorđa Kreće

U životu jednog muzičara, kontrabas predstavlja prijatelja, neprijatelja, ljubavnicu, prepreke na putu koje je sam sebi zacrtao. Kontrabas je napisan 1981. godine, preveden je na 27 jezika i jedan je od najigranijih nemačkih komada. U Beogradu je devedesetih Predrag Ejdus igrao ovu, u to vreme vrlo popularnu predstavu, u Malom pozorištu „Duško Radović”. Danas ovog samoironičnog kontrabasistu igra Đorđe Kreća.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..