ČAROLIJA BALETSKOG KLASIKA „KRCKO ORAŠČIĆ“

ČAROLIJA BALETSKOG KLASIKA „KRCKO ORAŠČIĆ“
ned, 12. decembar 2021, 16:00 h
,

Ljubitelje baletske umetnosti, u nedelju 12. decembra od 16 časova očekuje spektakularan kulturni događaj. Snimak jednog od najvećih klasika na svetu, „Krcko Oraščić“, biće prikazan u na velikom platnu Cineplexx UŠĆE Shopping Center bioskopa sa početkom u 16 časova. Uz legendarnu muziku Čajkovskog i očaravajuće scene i kostime, ova prelepa zimska bajka će zaseniti mnoge ljubitelje ove umetnosti.  Karte su u prodaji na blagajni bioskopa i putem aplikacije CineplexxRS. Baletsko remek-delo nas uvodi u bajku o odrastanju, snovima, mašti i prijateljstvu. I

deja je zasnovana na adaptaciji Aleksandra Dime prema uzoru E. T. A. Hofmana. Čajkovski je ovaj balet komponovao 1891. godine, a premijerno je izveden 18. decembra 1892. godine u Marinski teatru u Sankt Peterburgu, zajedno sa operom „Jolanta“, koju je takođe napisao Čajkovski. Balet „Krcko Oraščić“ se nije pokazao preterano uspešnim u početku, ali se početkom 20. veka ponovo javlja interesovanje publike za ovaj balet.  Danas on važi za jedan od najpopularnijih ikada napravljenih baleta, koji se tradicionalno izvodi u vreme Božića i novogodišnjih praznika.

Na Badnje veče, Marijin kum, Droselmajer, daje joj čudnu igračku: drvenog krcka oraščića isklesanog u obliku malog čoveka. U ponoć, kad se slavlje završilo, sve igračke su magično oživele. Krcko Oraščić je dostigao ljudsku veličinu i preuzeo brigu o limenom vojniku, leteći do Meri da je spase, jer joj preti Kralj miševa i njegova vojska.

Verzija koreografije za balet „Krcko Oraščić“, koju je Jurij Grigorovič ovom prilikom stvorio za Boljšoj, puna je romantičnih i psiholoških razmišljanja o idealnoj ljubavi. Ovo delo istražuje univerzalne i večne teme o ljubavi, moći i zlu. Zimska, baletska čarolija, bajka koja počinje u jednoj božićnoj noći, protkana izražajnom muzikom Čajkovskog, podjednako će opčiniti sve članove porodice tokom svečane sezone i dokazati da niko nikad nije dovoljno mlad ili dovoljno star da bi propratio Krcka Oraščića.

Isečak iz baleta ,,Krcko Oraščić“ - link >>


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..