FAS se piše zajedno: 10 predstava na Festivalu ASITEŽ-a Srbije

FAS se piše zajedno: 10 predstava na Festivalu ASITEŽ-a Srbije
sre, 27. oktobar 2021 - ned, 31. oktobar 2021

„Bela griva", „Palčica", „Divljožder "i „Tihi dečak" samo su neke od predstava koje će biti izvedene na ovogodišnjem, dvostrukom izdanju Festivala ASITEŽ-a Srbije – FAS od 27. do 31. oktobra u Beogradu. Pod sloganom „FAS se piše zajedno" čak deset pozorišnih predstava iz cele zemlje, namenjenih za decu i mlade, biće izvedeno tokom svojevrsnog dvostrukog, drugog i trećeg izdanja FAS-a. S obzirom na to da prošlogodišnje, drugo po redu izdanje nije bilo moguće organizovati, ove godine festival će biti publici ponuditi znatno bogatiji program. „Iskustvo koje nam je doneo kovid i vreme izolovanosti i neizvesnosti, ponovo nas upućuje na posebnu snagu doživljaja koji se događa samo u teatru. Kakva su iskustva zajedništva kod današnje dece i tinejdžera u vremenu u kome živimo, kakva su im emocionalna iskustva, estetska, etička, vrednosna?

Ista pitanja postavljamo i sebi", izjavila je Diana Kržanić Tepavac, predsednica Izvršnog odbora ASITEŽ-a. „Sama činjenica da imamo festival u ovom vremenu svojevrstan je podvig, a pozorišni doživljaj u kome se u jednom realnom vremenskom isečku i prostoru susreću prisutni sa obe strane rampe i dele neuhvatljiv trenutak scenske istine i zajedničke stvarnosti, donosi okrepljenje svima koji učestvuju u tom zajedničkom činu. Doživljaj ohrabrenja i okrepljenja potreban je svima: mladoj publici, umetnicima, roditeljima, pedagozima."

Domaćin festivala je Malo pozorište „Duško Radović" iz Beograda, dok će se predstave, tamo gde je naznačeno, izvoditi i na scenama Prvog prigradskog pozorišta - Puls teatra Lazarevac, Pozorišta lutaka „Pinokio" i Kulturnog centra „Magacin".

Festival će svečano biti otvoren u sredu, 27. oktobra u 11.30 časova, u Malom pozorištu „Duško Radović" gde će potom od 12.00 časova biti izvedena predstava „Dečak sa koferom" (za uzrast 11+). Program se prvog dana nastavlja u 15.00 časova, kada Puls teatar Lazarevac na svojoj sceni izvodi predstavu „Srebrni car" (10+), dok je večernji program od 19.30 časova rezervisan za Pozorište mladih Novi Sad koje će izvesti predstavu „Debela" (10+) .

Drugi festivalski dan, 28. oktobar, otvoriće u 11.00 časova Umetnička grupa „Hop.La!" sa predstavom „Žabac i stranac" (5+). Stanica - servis za savremeni ples izvodiće komad „Tu sam ispod polovine kapi" (KC Magacin, 8+) u dva termina, od 14.30 i 16.30 časova. Dah teatar zatvoriće ovaj dan predstavom „Za tvoje dobro" (13+) sa početkom u 19.30 časova.

Petak, 29. oktobar, rezervisan je za prateći program „Region u fokusu", dok će publika od 19.30 časova moći da uživa u izvođenju predstave „Palčica" (7+) Pozorišta lutaka iz Niša.

Vikend na FAS-u proći će u znaku tri predstave, od kojih se prva - „Bela griva" (7+) Pozorišta lutaka „Pinokio", izvodi na sceni tog pozorišta u subotu, 30. oktobra u 12.00 časova. Večernji program na sceni „Duško Radović" biće posvećen predstavi „Tihi dečak" (8+) koju od 19.30 časova izvodi Pozorište za decu Kragujevac. Na istoj sceni u nedelju, 31. oktobra u 12.00 časova Narodno pozorište „Toša Jovanović" iz Zrenjanina izvešće predstavu „Divljožder" (3+)

Nedelja će biti posvećena i pratećem programu „Laboratorija za pozorišne reditelje", a festival će svečano biti zatvoren u 17.00 časova dodelom nagrada na sceni Malog pozorišta „Duško Radović".

Ulaznice za festivalski program se mogu rezervisati ili kupiti na blagajnama pozorišta u kojima se predstave izvode. Cena ulaznice za predstave koje se igraju u Malom pozorištu „Duško Radović" iznosi 400RSD, za predstavu koja se izvodi u Pozorištu lutaka „Pinokio" cena ulaznice je 500RSD, dok za predstavu u Puls teatru Lazarevac cena ulaznice iznosi 200RSD.

Za predstavu koja se izvodi u KC „Magacin" ulaz je besplatan, uz obavezno prethodnu rezervaciju putem mejla Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Uz termin izvođenja koje dete želi da poseti, trena navesti i ime i prezime i uzrast deteta, a mejl sa rezervacijom potrebno je poslati najkasnije do 27. oktobra.

Udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade ASITEŽ Srbija organizuje ovaj festival kao smotru nacionalnog, takmičarskog karaktera, sa ciljem da se okupi i osnaži ASITEŽ zajednica, ali i poveća njena vidljivost kako i Srbiji, tako i van granice zemlje. Tako će ovaj festival biti okosnica velike Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade „ASSITEJ Artistic Gathering" koja će se 2023. godine održati u Srbiji.

Incijativa za uspostavljanje festivala ASITEŽ-a pokrenuta je 2015. godine na sastanku članova tadašnjeg Izvršnog odbora, a festival je pokrenut 9. maja 2019. godine, pod sloganom „Pokrenimo priču". Uspeh prvog izdanja 2019. godine pokazao je koliko je ovakav festival potreban i dobrodošao kao mesto razgovora i uspostavljanja vrednosti i puta daljeg razvoja profesionalne srpske pozorišne i plesne scene i kulture za decu i mlade.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..